Mobitel je uređaj kojeg uvijek nosimo sa sobom i stoga nije čudo da na njemu gledamo sve više videa – dok putujemo (na posao, ili na nešto još dosadnije), dok čekamo na redu (ili nekoga) ili onda kada bi trebali nešto raditi ali ne ide nam da se na to prisilimo… Uostalom, zašto da ne? Vaš mobitel vjerojatno ima veću razlučivost nego vaš televizor, a to znači da čak i brojke govore da nudi bolju sliku – gledanu izbliza.

Ako ste se odlučili platiti neki servis kao što je Pickbox, HBO ili Netflix, koristit ćete njegovu aplikaciju za gledanje, ali ako videe nabavljate s raznih izvora (nećemo pitati kojih) – imate problem. Naime, većinu videozapisa nećete uspjeti pogledati na mobitelu samo tako da ih kopirate na njega. Neke će popularne besplatne mobilne aplikacije uspjeti „dešifrirati“ ali mnoge – ne. Morat ćete ih transkodirati: na samom PC-u presnimiti u drugi format, mobitelu „razumljiv“ i tek onda kopirati. Sve skupa može trajati dulje od samog gledanja filma…

nPlayer

Video player

Tu u priču uskače nPlayer, softver koji se razvija već pet godina a njegovi ga autori (iz Koreje) od početka predstavljaju kao najbolji mobilni video player. I dok bi se o tome je li doista najbolji još dalo diskutirati – po bogatstvu opcija možda i jest, ali po jednostavnosti korištenja i intuitivnosti bi mogao biti i bolji – nema sumnje da je ovo najuniverzalniji softver te vrste: šanse da njime nećete uspjeti reproducirati video su minimalne.

Ne samo da nPlayer čita čitavu gomilu formata (toliko ih je da nećemo sve nabrajati, jer ne stanu u dva-tri reda; uključuju i formate glazbe i titlova) nego podržava i streaming, odnosno reprodukciju video uživo s mreže. Mreža može biti lokalna (UPnP, WebDAV, FTP, Samba…) ili video datoteke mogu biti spremljeni na nekom servisu za dijeljenje datoteka (Dropbox, Google Drive, Box, OneDrive…).

nPlayer je od prošlog mjeseca konačno dostupan za Android, a ne samo za iOS, a valja ga platiti 38 kuna (za Android) odnosno pet ili devet dolara (za iOS; druga svota podržava Dolby format a sve verzije podržavaju DTS).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.