Siemensovi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, ali i gosti s fakulteta-partnera te predstavnici domaćih uspješnih tvrtki predstavili su nove trendove i tehnologije u digitalizaciji industrije i proizvodnih procesa, dok je tema okruglog stola bila budućnost digitalizacije i tehnološkog razvoja.

U uvodnom govoru, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec naglasio je da utjecaj digitalizacije na naše živote i poslovanje nije moguće izbjeći te da je Siemens među prvima prepoznao te razvio suvremene tehnologije za stvaranje novih poslovnih modela za veću fleksibilnost, učinkovitost i kvalitetu.

Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska drži otvorni govor konferencije

Preko dvjesto uzvanika, Siemensovih poslovnih partnera i kupaca te predstavnika državnih i lokalnih vlasti i medija u zagrebačkoj City Plazi oduševio je gost iznenađenja – robot Titan koji je doslovno prošetao kroz publiku i s voditeljem Joškom Lokasom razgovarao o budućem „suživotu“ robota i ljudi.

Nakon nešto ležernijeg početka, gosti iz Siemensa Austrija, Herbert Vitzhum i Werner Berger pokazali su zašto je kompanija globalni predvodnik na području digitalizacije, zašto je budućnost u cloudu te kako funcionira MindSphere – Siemensov otvoreni IoT operacijski sustav u cloudu koji omogućava povezivanje strojeva i fizičke infrastrukture s digitalnim svijetom pretvarajući tkz. big datu u korisne podatke za uspješnije poslovanje.

MindSphere
Werner Berger predstavlja MindSphere

Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, voditelj radne skupine koja je napisala Nacionalnu platformu za digitalizaciju industrije, dao je pregled stanja u našoj zemlji. Iako se Hrvatska po spremnosti za digitalizaciju industrije još uvijek smatra „neodlučnom“ zemljom, prof. Štefanić je uvjeren da uporabom dualne strategije (lean management i Industrija 4.0) i Hrvatska može ubrzanim tempom iskoristiti potencijale i postići značajne pomake.

Drugi dio konferencije bio je u znaku konkretnih primjera iz prakse koje su predstavili stručnjaci iz Siemensa Hrvatska. Tako je Dalibor Marković pokazao nekoliko Siemensovih rješenja na području informacijske sigurnosti, a Adriano Liebhardt rješenja kompanije za kompletnu digitalnu integraciju uz gostovanje Marija Kussina iz partnerske tvrtke e4 engineering koja je ujedno i prvi korisnik MindSpherea u Hrvatskoj. Matija Belovari je na slikovitom primjeru proizvodnje poznate marke maslaca predstavio Siemensova napredna rješenja za procesnu industriju primijenjena u jednoj američkoj tvornici.

Na kraju je prof. dr. Nenad Bolf sa zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije predstavio aktivnosti vezane uz novouređeni laboratorij za automatizaciju i mjerenja na FKIT-u te Siemensov model procesnog postrojenja za Industriju 4.0.

prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić dao je pregled stanja u našoj zemlji

Vrhunac događanja bio je okrugli stol Digitalna budućnost – novi putevi razvoja koji je, nakon uvodnog predavanja, moderirao prof.dr.sc. Bojan Jerbić. Na njemu je prof. Perić s FER-a naglasio da kao društvo moramo osigurati uvjete za primjenjivo istraživanje i razvoj, a kao država svakako pokušati ublažiti odlazak stručnjaka u inozemstvo. Mladen Pejković iz Atlantic Grupe vidi digitalizaciju i Industriju 4.0 kao izvore konkurentnosti i veliku priliku za naše gospodarstvo. S njim se složio i domaćin skupa Mladen Fogec. On je konferenciju zaključio riječima: „Iako smo u ultrabrzi vlak digitalizacije trebali uskočiti jučer, ipak stignemo još danas.“

Siemens Digitalization Road Show

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.