Apple, Samsung i ostali proizvođači mobitela stalno izdaju sve moćnije nove modele, s boljim kamerama i sjajnijim mogućnostima. A što ćete onda sa starim modelom? Prije nego što ga (zauvijek) pospremite u ladicu, razmislite o doniranju, ponovnom korištenju, reciklaži ili prodaji.

Prirodno je da se nadogradnja telefona poveća kada se tvrtke poput Apple-a, Samsung-a i drugih pojavljuju s novijim modelima. Ali što ćete učiniti sa servisiranim ali zastarjelim gadgetom? Umjesto da otpustite stari telefon u ladicu, razmislite o ponovnoj uporabi, recikliranju ili ponovnoj prodaji. Naravno, tu je i mogućnost donacije. Ovdje su upute o tome što možete učiniti sa zadnjim modelom ili čak nekim starijim.

Doniraj u dobrotvorne svrhe

Nekoliko dobrotvornih udruga prihvaća stare telefone kao donaciju. Ali te udruge vjerojatno neće fizički dati tvoje stare telefone ljudima kojima su potrebni. Umjesto toga, vjerojatno će prodati tvoje telefone ljudima koji recikliraju i zadržati za sebe novac.

U svijetu je cijeli taj postupak još razrađeniji: tako u SAD-u Nacionalno udruženje protiv obiteljskog nasilja prikuplja stare mobitele; 60 posto telefona koje prikupe se popravljaju i prodaju, a ostalih 40 posto ide na reciklažu.

Prodaj prodaj prodaj

Jednom kada novi modeli stignu na tržište, stariji će preplaviti Njuškalo i ostale online oglasnike, tako da ima smisla malo sačekati. Koliko možeš̌ zaraditi sa svojim starim modelom – ovisi o modelu i brendu telefona te o tome koliko je korišten.

Primjerice, za Samsungov Galaxy S7 u ovom trenutku na Njuškalu ima više od 220 oglasa. Možete ga naći za nešto više od dvije tisuće kuna u „dobrom“ stanju. A što znači to „dobro“? Mobitel nema pukotina na ekranu ili uređaju, uključuje se i obavlja pozive i nema na njemu većih ogrebotina ili crta. „Besprijekoran“ mobitel koji izgleda kao da nikada nije korišten će vas vjerojatno koštati više.

Ponovo iskoristite ili nađite novu svrhu

Čak i bez mobilne mreže vaš stari mobitel može pristupati internetu, preko Wi-Fi mrežu. Ostavite ga za sebe, darujte ga prijatelju koji si ga ne može priuštiti ili ga napunite aplikacijama ili igricama da ubijete vrijeme kad vam je dosadno. Većina korisnika koristi stare telefone za igrice, skupljanje bonusa i razni promocija. Na listi najpopularnijih igara u Hrvatskoj se nalaze Pokemon Go, Minecraft, Super Mario te klasične casino igre koje sada možete igrati i na hrvatskom.

Ako niste raspoloženi za igru, možete stari telefon ostaviti za rezervu, ako se nešto dogodi vašem novom mobitelu. Ako nište drugo, stari telefon vam može poslužiti dok je novi na popravku.

Koja nadogradnja?

Naravno, nema pravila koja govore o tome da morate nabaviti novi model svake godine, koliko god to proizvođači željeli. Je li vaš telefon još uvijek u dobrom stanju? Možete li možda dobiti popraviti te ogrebotine na zaslonu, izbrisati neke videozapise i aplikacije kako bi oslobodili memoriju i očistiti nakupljene mrvice u priključku za punjenje ili slušalice? Za ovo posljednje možete pokušati sa čačkalicom (ili koristiti konzervirani zrak), ali budite oprezni ako koristite nešto od metala poput papirnate kopče – možete oštetiti telefon. Onda bi stvarno imali izliku da nadogradite vaš telefon.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.