Tajvanski HTC, svojedobno jedan od najnaprednijih i najjačih proizvođača smartfona, danas je riješio višegodišnje financijske nevolje prodavši dio tvrtke Googleu.

HTC od 2010. gubi udio na tržištu smartfona: tada je, prema podacima Gartnera, držao 9,09% tržišta a lani se taj postotak pretvorio u promile. Tvrtka čiji je naziv skraćenica od High-Tech Computer proslavila se kao vodeći proizvođač Windows Phone uređaja, no našla se u nevoljama otprilike kada je i Microsoftov sustav stao gubiti na popularnosti. Nagli pad usporio je uspjeh One modela, ali u posljednjih godinu-dvije pad se ubrzao.

Prema danas postignutom dogovoru, Google će preuzeti cijelu ekipu koja je radila na Pixel mobitelima (koje je Google prodavao pod svojim imenom, dok je na njima radio HTC). U Googleovom objašnjenju ovog poteza nema puno detalja ali većina komentatora smatra kako je upravo želja Googlea da pojača ponudu hardvera – i tako direktno konkurira Appleovom iPhoneu – glavni razlog današnje kupovine.

Google će 4. listopada predstaviti svoje nove mobitele, među kojima se očekuje i Pixel 2 za kojeg je odgovorna upravo ekipa iz HTC-a, koju sada Google preuzima. „Uzbuđuju nas ovogodišnji modeli ali još više nas inspiriraju oni koji će doći za pet, deset ili čak dvadeset godina. Investiramo dugoročno. Zato smo potpisali ugovor s HTC-om“, objašnjava Rick Osterloh, Googleov dopredsjednik zadužen za hardver.

Rick Osterloh (Google) i Cher Wang (HTC)

Uz zaposlenike, Google će od HTC-a preuzeti intelektualno vlasništvo (ne-ekskluzivno – moći će ga licencirati i drugi). HTC će međutim nastaviti raditi na razvoju smartfona. „HTC će i dalje imati najbolje inženjere i stručnjake, a oni, nakon uspješnog lansiranja modela HTC U11 početkom ove godine, već rade na sljedećem flagship mobilnom telefonu“, kaže se u HTC-ovom priopćenju – premda većina medija u prvim komentarima izražava skepsu oko toga hoće li HTC uspjeti zadržati status velikog i tehnološki naprednog proizvođača smartfona.

HTC-ov odjel koji se bavi VR kacigom Vive ostao je nedirnut, i u priopćenju HTC najavljuje kako će proširiti taj segment svog poslovanja.

Suradnja HTC-a i Googlea duga je već čitavo desetljeće. HTC je proizveo i prvi Android telefon uopće – Dream, 2008. godine – kao i prve Nexus telefone i tablete koje je Google prodavao pod svojim brendom. Međutim, Google je 2002. kupio Motorolu – koja je zatim preuzela ulogu glavnog Googleovog hardverskog partnera – ali ne zadugo: Motorolini mobiteli pod Googleom nisu postigli tržišni uspjeh, pa ih je prodao Lenovu za djelić nabavne cijene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.