Hrvatski Telekom je danas objavio kako je sklopio suradnju s hrvatskim proizvođačem električnih bicikala Greyp (poznatijem po sestrinskom proizvođaču e-auta Rimac). U novi model, koji se na tržištu očekuje na proljeće, ugrađivat će eSIM, te će tako Greyp postati prvi e-bicikl s eSIM-om na europskom tržištu (ne i na svjetskom).

O eSIM-u se ovih dana puno piše jer ta tehnologija omogućuje internetsku povezivost novoj generaciji Apple Watcha. eSIM nazivaju i virtualnim SIM-om, jer nije riječ o fizičkoj kartici nego o čipu koji se tvornički ugrađuje u uređaj. Takvo rješenje ima nekoliko prednosti: lakše ga je preprogramirati, primjerice ako se odlučite na promjenu operatera – sve se može obaviti na daljinu, nije potrebno otvarati uređaj te vaditi jednu i umetati drugu karticu.

Greypov bicikl ima niz naprednih osobina poput automatskog video snimanja, praćenja tjelesnog stanja vozača, alarma, daljinskog upravljanja i razmjene podataka putem društvenih mreža. Uz sve te osobine, eSIM će se koristiti i za automatski poziv upomoć (na temelju podataka G-senzora i žiroskopa).

Hrvatski telekom je prvi unutar Deutsche Telekom grupacije omogućio eSIM funkcionalnost prema GSMA standardu, a već ga je implementirao u „pametni“ sat Huawei Watch 2.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.