Ako ste ikad koristili sustav za globalnu navigaciju GPS onda znate koliko on neprecizan može biti: uz svu današnju najmoderniju tehnologiju, može vas zavesti na potpuno krivu cestu. Stvar je u tome da je taj satelitski sustav nastao još u prošlom stoljeću – civili ga koriste od osamdesetih godina, a prije je bio dostupan samo američkoj vojsci – i kolikogod se odonda nadograđivao, još uvijek nije dovoljno precizan i pouzdan. Posebice ne u urbanim područjima, gdje se signal odbija od zgrada i često nas navodi na posve krivi trag.

Spas je međutim na vidiku. Broadcom, jedan od vodećih proizvođača specijaliziranih čipova, najavio je BCM47755, čip koji će radikalno smanjiti greške u navigaciji. Čip se oslanja na novu generaciju satelitskih signala (L5, koji će dogodine postati široko dostupan s GPS satelita, a već se koristi u japanskom sustavu QZSS) da bi povećao preciznost na jednu stopu (tridesetak centimetara). Sadašnja preciznost GPS signala je pet metara.

No to je samo dio problema: u gušće naseljenim područjima, a posebice u velikim gradovima i u okolici visokih zgrada, često nije moguće pogoditi ni tih pet metara, jer se GPS signal odbija od zgrada i stvara smetnje. (Današnje smartfone donekle spašava Googleova softverska lokacija čiji se podaci preko Wi-Fi i mobilne mreže korigiraju GPS, ali oni su često još manje pouzdani, ili ne postoje.) Nova tehnologija, spomenuti L5, koristi kraće valne duljine i manje je osjetljiva na odbijene signale te je stoga pouzdanija.

Treća prednost novog čipa je manja potrošnja baterije: GPS je poznat kao jedan od najvećih potrošača u smartfonima (a puno manje ne troši ni Wi-Fi, koji nam je neophodan za precizniju lokaciju). The Verge tvrdi da će se novi čip naći u smartfonima već iduće godine, no skeptičan je hoćemo li ga odmah sresti u mobitelima najpopularnijih proizvođača.

Više detalja o mogućnostima novog Broadcomovog čipa donosi IEEE Spectrum.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.