Sinoć predstavljeni GoPro Hero6 izvana se gotovo uopće ne razlikuje od svog lanjskog prethodnika ali iznutra – posve druga priča. To je prva GoPro kamera koja se zasniva na vlastitom čipu GP1, a on udvostručuje broj sličica u sekundi: na 60 fps pri maksimalnoj, 4K razlučivosti odnosno čak 120 fps pri Full HD razlučivosti. Tako svoje eskapade možete vidjeti usporeno, scenu po scenu…

Novi čip omogućuje dvostruko bolju stabilizaciju slike, tvrdi proizvođač, no to još uvijek nije optička nego elektronička stabilizacija. No, GoPro tvrdi kako GP1 procesor poboljšava i sliku pri slabijem osvjetljenju, povećava dinamički raspon i trostruko ubrzava izradu Quick Stories (videozapisi za dijeljenje na društvenim mrežama).

Novi model omogućuje i zumiranje dodirom na ekran, kao i niz drugih, sitnih poboljšanja. No je li to dosta da opravda višu cijenu? Lanjski model Hero5 može se nabaviti za 3.499 kuna, a novi će model na EU tržištu koštati 570 eura – a kod nas, s PDV-om, još i više. GoPro, koji se već neko vrijeme nalazi u financijskim teškoćama, vjerojatno je morao povisiti cijenu da bi nadoknadio trošak trogodišnjeg razvoja novog čipa, no moguće je da će upravo GP1 – ako ga GoPro uspije „prodati“ drugim proizvođačima – izvući vodećeg proizvođača akcijskih kamera iz poslovnih problema.

GoPro Fusion

GoPro je sinoć predstavio i Fusion, kameru koja snima sve oko sebe u 360 stupnjeva, uz impresivne karakteristike: snima 360° video u 5K razlučivosti (uz fotografije od 18 megapiksela). Vodootporan je do dubine od pet metara i opremljen GPS, Wi-Fi i Bluetooth čipovima te cijelim nizom senzora: akcelerometar, žiroskop, kompas… Tu je i mogućnost izdavanja naredbi glasom. Dolazi sa stativom.

Ni Fusion nije jeftin: na zapadnoeuropskom tržištu koštat će 750 eura, a isporuke kreću u studenom.

GoPro je ujedno predstavio i nove mogućnosti svog drona Karma: uz softversku nadogradnju, Karma će moći raditi u dva nova načina rada: Follow i Watch kojima će slijediti odnosno kružiti iznad svog kontrolera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.