Nakon što je i kritika i publika potvrdila našu ocjenu da je Samsung Galaxy S8 (+) najbolji mobitel današnjice – stiže nam još jači model, non plus ultra: Galaxy Note8. I to baš u nezgodnom trenutku, kada se najveći konkurenti također spremaju izbaciti na tržište svoje najjače adute. No, o njima kasnije – jer nije u ljudskoj prirodi da sjedi i čeka da se nešto bolje pojavi. U ovom trenutku ćemo se pozabaviti onim koji, barem na papiru, po svim svojim karakteristikama vrijedi za onog koji nudi najviše.

Dizajn i performanse

Note je Samsungova serija koja sada već priličan broj godina nudi još jače mogućnosti od onih koje nude mobiteli „normalnih“ dimenzija. Zauzvrat, morate pristati na „nenormalno“ velike dimenzije – što će smjesta odbiti one ne žele sa sobom nositi „hrgu“ od mobitela, bilo stoga što im ruke nisu goleme ili naprosto ne nalaze praktičnim imati mobitel koji je toliko velik da ga morate premještati u ruci kada želite dohvatiti nešto na vrhu ekrana.

A to se nije promijenilo ni s novim modelom. Da, tehnologija koja je omogućila S8 da postane mobitel skoro pa normalnih dimenzija – unatoč golemom ekranu – je i novom Noteu omogućila da izgleda prihvatljivo veliko, unatoč još većem ekranu. Samsung se dodatno potrudio: ekran je čak i nešto manji nego na prethodnom modelu; djeluje još i manje zahvaljujući izduženom formatu 18,5:9, a sve to uz Samsungovu tehnologiju koja omogućuje minimalni okvir oko ekrana. Pa ipak, rezultat nije bitno drugačiji: još uvijek morate pomaknuti mobitel u ruci kada želite dohvatiti nešto na vrhu ekrana. Još ćete često doći u situaciju da ćete morati osloboditi i drugu ruku da bi upravljali ovim mobitelom. Rjeđe nego prije, ali – još uvijek.

No, kako ćemo kasnije vidjeti, Note8 nudi podosta razloga zbog kojih ćete možda pristati na takvu žrtvu…

Vratimo se na ono što ćete prvo primijetiti kada ga uzmete u ruku: dizajn. A on je – božanstven. Vaš se autor ne voli razbacivati velikim epitetima; ravnoteže radi, više volim iznijeti i dobre i loše strane uređaja kojeg testiram – bez obzira na to pretežu li jedne ili druge – ali vanjskom izgledu ovog mobitela stvarno nisam uspio naći mane. U nekim recenzijama, autori se žale da ekran, kao i staklo sa stražnje strane, nisu baš otporni na packe, ali ja se ne bih na to žalio: mrlje su manje zamjetne nego kod goleme većine ostalih mobitela, i lako ih je otkloniti brisanjem o… pa, bilo što, što vam je već pri ruci. Druga česta žalopojka ide na račun relativno skliske površine; to je bliže istini, ponekad imate dojam da će vam iskliznuti iz ruke – ali čak i ako vam se to dogodi (pssst, nemojte reći ustupiteljima da mi je ispao iz ruku i tresnuo na pod s prilične visine) neće mu se ništa dogoditi, stakleno-metalno kućište neće pretrpjeti ni ogrebotinu. A i vodootporan je…

Note8 je jedan od onih uređaja koji već na prvi pogled i dodir djeluju vrlo kvalitetno, ali s vremenom taj dojam postaje – još povoljniji. (Ako ste u ovom opisu prepoznali (i) iPhone: da, tako je, uzor je konačno dostignut. Samsung, možda po prvi put, ima mobitel koji se s njime može mjeriti i po atraktivnosti i po ukupnom vanjskom dojmu.)

Na testu smo imali crnu inačicu (Midnight Black – kako joj naziv sugerira, riječ je o tamno-tamnocrnoj).

Samsung Galaxy Note 8

Sve pohvale na račun kućišta vrijede i za ekran. Još i više. Znamo već da je Samsungov OLED najbolji ekran uopće – potvrdio je to i Apple, jer je za iPhone X morao preći na Samsungov ekran – no ono što nas je iznenadilo jest činjenica da je ekran novog Notea još bolji nego na S8. Nije riječ o velikoj razlici, ali ona je itekako primjetna.

No nemojte se iznenaditi ako vas ne osvoji na prvi pogled. OLED ekrani prikazuju boje drugačije nego „klasični“ LCD-ovi. Takav je prikaz superiorniji ali nekima – uključujući vašeg autora – boje mogu djelovati prenaglašeno (srećom, to se da podesiti u Postavkama). Nepobitno je međutim da su kontrast, svjetloća (čak i na direktnom suncu!) i oštrina najbolje moguće.

Ipak, ima na kućištu i par stvari koje nam se nisu dopale. Tipke, recimo. Ona za paljenje/gašenje je pozicionirana relativno visoko s desne strane, ali još više smeta to što su one za pojačanje/stišavanje smještene još više gore, s lijeve strane. Zašto je Samsung i pomislio da ćemo rado premještati mobitel u rukama kada ga želimo stišati ili pojačati? Još bi to i podnijeli bez gunđanja da ispod njih nije ona nesretna tipka koja pokreće Bixby, Samsungovog pomoćnika od kojeg nemamo praktično nikakve koristi (njegove usluge većinom nisu dostupne u Hrvatskoj, a i za one koje jesu – trebate govoriti engleski). Uopće ne čudi što je u Trgovini Play dostupno više aplikacija čija je jedina svrha da ponude drugu namjenu Bixby tipke; većina radi tako da tipka umjesto njega pokreće Google Assistanta.

Vašem autoru nije se dopao ni smještaj „tipke“ senzora otiska prsta: ispod ekrana se nije našlo mjesta za nju (niti za bilo koju drugu; Home tipka je virtualna) pa je smještena straga, lijevo od kamera – dovoljno blizu da im zapackate objektive, ali previsoko da bi ju dohvatili intuitivno. Kako skeniranje šarenice još uvijek nije pouzdano (pogotovo ako nosite naočale), na koncu sam isključio sve zaštite i ostavio da se mobitel uključuje običnom tipkom.

Samsung Galaxy Note 8

Performanse? Već smo rekli – non plus ultra. Note8 pokreće isti procesor kao i S8, ali s više RAM-a. Iskreno rečeno, teško je i zamisliti kako iskoristiti 6 GB – ali neka, ovo je najjači mobitel, pa ne škodi znati da će ostati takav i za godinu, dvije, kada se pojavi još zahtjevniji softver (igre?).

Naravno da su i svi ostali čipovi – najnaj. Podržani su svi mogući najbrži bežični protokoli, od najbržeg Wi-Fi-ja i 4G-a (koje možete koristiti zajedno, i jedan i drugi!) do Bluetootha 5 koji nudi i veći raspon i veće brzine.

Ono što nije najjače jest – baterija. Tko se opeče, puše i na hladno – kaže poslovica koje se očito drži i Samsung. Nakon problema s baterijom Notea 7 u novi je model radije ugradio bateriju relativno skromnog kapaciteta 3300 mAh. Ona traje kraće nego na S8, ali još uvijek je to dovoljno da vas progura i kroz najnaporniji radni dan. Ipak, za pretpostaviti je da ćete jednog dana, kada se njen radni vijek skrati, morati čeprkati kroz Postavke da bi ju prištedjeli. Srećom, ondje ima puno takvih mogućnosti: između ostalog, možete i sniziti razlučivost zaslona (usput budi rečeno, ona je inicijalno postavljena na Full HD, a ne na maksimalnih 2960*1440).

Baterija se puni brzo, a može se puniti i bežično. No ovo je možda prvi mobitel koji podržava oboje – brzo bežično punjenje. Dakako, za njega vam treba poseban punjač koji ne dolazi u paketu, ali to je svakako iskušenje kojem nije lako odoljeti…

Softver i sučelje

Kako ovaj mobitel ima barem dvostruko više memorije nego što ćete ikad zatrebati – nećemo zamjerati kako ima i previše aplikacija kojima Samsung konkurira (u pravilu boljim) Googleovim aplikacijama. Ovdje zaista stane sve, pa od viška glava ne boli.

Što je još važnije, svu tu gomilu mogućnosti Samsung je posložio tako da je lako pronaći put do onoga što želite. Naravno da aplikacija, postavki i mogućnosti ima još više nego na S8 – a među njima je i par vrlo iskoristivih, kao što je Sigurna mapa, najbolji program te vrste – i složene su tako da nije problem intuitivno pronaći što tražite. Inicijalno, do sveg tog bogatstva dolazite tako da jednostavno povučete početni ekran prema gore – tada se otvara ono što se u Androidu inače zove App Drawer – a istim pokretom se vraćate na početni ekran. Savršeno jednostavno i iskoristivo – pravo čudo da to nikom ranije nije već palo na pamet – ali ako vam to ne paše, nema problema: Samsung nudi i druge opcije. Svaki detaljčić korisničkog sučelja možete podesiti kako vam paše, što će najprije zbuniti a zatim oduševiti bivše korisnike iPhonea!

Rub ekrana možete iskoristiti da na njega spremite prečice do najpotrebnijih aplikacija, ali i njihove parove: možete jednom prečicom otvoriti dvije aplikacije koje dijele ekran.

Samsung Galaxy Note 8

U svem tom obilju softverskih opcija našlo se i mnoštvo načina na koji možete iskoristiti olovku – zaštitni znak i raison d’etre Galaxy Notea. Naravno da je S Pen i hardverski bolja nego ikad: tanja i znatno osjetljivija nego prije, vodootporna, a lako se izvlači i ubacuje u svoj prorez dolje desno. Međutim, bogatija je i softverska podrška: više je mogućnosti na koje možete iskoristiti olovku. Čim ju izvučete, s desne strane se otvara izbornik s njima (možete ih sami birati) a sve one su i korisne i zabavne, primjerice mogućnost da pišete, crtate ili izrezujete sadržaj ekrana (što god bilo na njemu) ili da šaljete Poruke uživo – što je zabavna mogućnost da nacrtate ili napišete nešto povrh sadržaja kojeg šaljete prijateljima.

U prošlosti su ljudi kupovali Note ponajviše zbog te olovke. Danas će ga možda kupiti neovisno o njoj – naprosto zato što je Note najjači mobitel – ali nema sumnje da će svatko pronaći neku korisnu i zabavnu funkciju te olovčice.

Samsung Galaxy Note 8

Kamere i zvuk

Spomenuli smo dvije osnovne razlike Notea u odnosu na S8 – olovka i veći ekran – a sada prelazimo na treću: kameru. Note8 ih ima tri. Ona prednja, selfie, malko je bolja nego na S8 (i nudi bogatiji prateći softver); ona glavna se po karakteristikama ne razlikuje bitno (premda i ona nudi malko bogatiji softver) ali zato je tu još jedna, treća. I ona ima 12 megapiksela, kao glavna, a isto tako i optičku stabilizaciju. Otvor blende je nešto veći ali zato je tu 2x optički zoom – još uvijek rijedak gost na mobitelima, i uvelike dobrodošao.

Samsung se kasno uključio u trend dupliranja glavne kamere, ali vješto je to izveo. Druga kamera je vrlo korisna ne samo za uvećanje, nego i na niz drugih načina koje ne očekujete. Isplati se uključiti opciju Dual Capture i povremeno otkriti da je „ona druga“ kamera snimila bolju (ili barem zanimljiviju) sliku nego ona glavna.

Samsung se uključio i u modu bokeha: kamera će ponekad sama snimiti efektni snimak sa zamućenom pozadinom – ako vam se nas vidi, bez brige: možete naknadno smanjiti taj efekt zamućenja sa strane, ili ga pak pojačati.

Kao i za softver općenito, i za kamere vrijedi da nude mali milijun opcija; nećemo ih ni pokušati sve nabrojati, ali dobro je znati da je sučelje dovoljno intuitivno da ćete brzo „pohvatati“ kako da snimite upravo ono što želite i onako kako želite.

Za razliku od onih na ekranu, boje su iznimno prirodne, a isto tako i vrhunski oštre, pune detalja i najčešće automatski izoštrene kako treba.

Kamere Notea 8 su bez sumnje među najboljima uopće. Ne mogu reći da će u svakom trenutku snimiti najbolje fotografije – to najviše zavisi od načina na koji koristite kameru – ali po mom osobnom iskustvu ovo je najbolja kamera na mobitelima, i u većini primjena nadmašuje i onu na iPhoneu 7 Plus.

Sve navedeno vrijedi i za video. Famozno je kako video ispada stabilan. Svakako isprobajte slow motion video: na 720p snima uz spektakularnih 240 sličica u sekundi.

Video ima i odličan zvuk, no to možda nećete primijetiti na samom mobitelu. Zvučnik naime nije loš – ne toliko da bi ga zapisali pod minuse – ali svakako nije na nivou ostalih komponenti. Zvuk je tanušan i neuvjerljiv a nije ni stereo, kao na većini flagship modela ostalih proizvođača. Sve to skupa vrijedi za zvučnik koji svira glazbu – onaj na dnu mobitela, desno od USB-a a lijevo od olovke (usput budi rečeno, skroz lijevo je standardni priključak za slušalice). Onaj drugi zvučnik, na vrhu mobitela, koji služi za razgovore sasvim je OK; sugovornika ćete dobro čuti, kao i on vas.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Ako sami plaćate ovaj mobitel, vlastitim novcima, vjerojatno ste se dosad već upitali: ‘OK, ovo je najbolji mobitel, ali treba li mi?’

U ovom trenutku, dok iPhone X još nije došao na tržište, a Google i Huawei tek trebaju predstaviti svoje konkurente Noteu (Pixel 2 i Mate 10 – oboje će biti predstavljeni još ovog mjeseca), najžešća konkurencija mu dolazi iz vlastitih redova – više puta spomenuti Samsung Galaxy S8 (+).

Spomenuli smo i tri ključne razlike: veći ekran (i tijelo, naravno), olovka i dvostruka kamera. Ima još mali milijun sitnih razlika – od unapređenja u softveru do završnog finiša po kojem je očito da je Note skuplja stvarčica – ali vjerojatno ćete se odlučiti za jedan ili drugi model na temelju tih triju krupnih razlika. Vrijede li one razlike u cijeni? Vjerojatno ne, ali ovo je apsolutna klasa i u njoj vrijede drugačija pravila: u njoj se male razlike skupo plaćaju.

Note8 je vrtoglavo skup u odnosu na ostale Androide, ali u odnosu na iPhone 7 Plus – još uvijek je povoljna kupnja. Note je jači mobitel, i po karakteristikama i po mogućnostima; za iPhone će se vjerojatno odlučiti samo oni koji su se navikli na Jabuku i nemaju volje za navikavanje na novo.

Na koncu, sve se svodi na veličinu. Premda je novi Note manji nego ikad, još uvijek vrijedi staro pravilo: budite spremni na kompromise, unaprijed prihvatite da je ovaj mobitel toliko (pre)velik da nije uvijek praktičan – ali zato ćete biti nagrađeni, jer od ovog nema boljeg.

+

  • Nedvojbeno najjači
  • Kvaliteta izrade
  • Kamere

  • Bixby Gnjavator
  • Smještaj skenera otiska
  • Smještaj tipki

6,3″

1440*2960

6 GB

64 GB, SD

12/8 MP

4K video

195 g

8,6 mm

3300 mAh

nezamjenjiva

7.999 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.