Znate što je virtualna stvarnost (VR) ali što je to miješana stvarnost (mixed reality – MR)? Zapravo, nju ste već susreli – ne samo kroz članke na digitalno.hr kroz kojoj smo ju predstavili, nego i uživo, preko igara kao što je Pokémon Go. Riječ je o tome da gledate svijet oko sebe onakav kakav on dosita jest, ali u sliku su ubačeni virtualni elementi – koje vidite na ekranu mobitela, ili preko posebne kacige ili naočala. Službeni naziv te tehnologije je proširena stvarnost (augmented reality – AR) ali Microsoft je više voli zvati mixed reality. Ima i pravo na to, jer on je postojeću tehnologiju dignuo na višu razinu prvom AR/MR kacigom HoloLens.

Microsoft je sinoć (jutros po našem vremenu) predstavio niz noviteta vezanih uz MR tehnologiju koji će premijeru imati za dva tjedna. 17. listopada izlazi Windows 10 Fall Creators Update. S njima ćete moći isprobati novu MR tehnologiju ako kupite ranije najavljene MR kacige koje će (zasada samo američkom tržištu) ponuditi Acer, Dell, HP i Lenovo, a jučer je predstavljena i kaciga koja će biti naprednija od njih, ali i skuplja: Samsung HMD Odyssey.

Glavni adut Samsungove kacige je taj što koristi AMOLED ekrane umjesto LCD-ova, a tu je i nova Samsungova tehnologija 6 DOF (Six Degrees of Freedom) koja upošljava niz senzora da bi se dobio osjećaj prirodnog kretanja u prostoru.

Samsung HMD Odyssey koštat će 499 dolara – koliko u SAD-u košta i Oculus Rift – a isporuke na američkom tržištu kreće 10. studenog. Nije objavljeno kada ga možemo očekivati mi u Europi…

Microsoft je ujedno i predstavio i akviziciju tvrtke AltspaceVR – koja je, kako joj sugerira naziv, specijalizirana na VR – te niz novih igara koje će koristiti novu MR tehnologiju.

Samsung HMD Odyssey

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.