Prije nego što pređemo na opisivanje novih proizvoda, moramo napomenuti da za nijedan od njih nije objavljeno kada će stići na naše tržište – ako uopće stignu službenim kanalima; ako ne, možemo računati na cijene značajno više od službenih, američkih.

Najveći novitet je Pixel 2, nova generacija vrhunskih smartfona kojima Google kani direktno konkurirati Appleovom novom iPhoneu X. (Proizveo ih je HTC, čiji je kompletni tim Google nedavno otkupio.) Glavni adut novog modela (koji će se nuditi i u XL varijanti) je kamera; Google inzistira kako je riječ o najboljoj kameri na mobitelima ikad, i to podupire testovima nezavisne specijalizirane tvrtke DxOMark gdje je Pixel dosegao maksimalnih 98 bodova od 100 mogućih (iPhone 8 Plus i Samsung Galaxy Note 8 imaju 94, a iPhone X još nije podvrgnut testovima).

Pixel 2

Novi model se već može naručiti u dvije veličine i četiri boje po početnoj cijeni od 649 dolara, a uskoro stiže i na tržište Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije. Pratit će ga i niz dodatne opreme, u sklopu novog programa Made for Google koji zasad okuplja 25 nezvisnih proizvođača dodatne opreme (od kojih većina već sudjeluje u programu Made for iPhone).

U dodatnoj opremi će biti i nova VR kaciga Daydream View koja će izaći krajem godine; službena cijena nije objavljena ali nezavisni izvori spominju 99 dolara.

Novi modeli Pixela nažalost nemaju priključak za slušalice, a glavni razlog tome je Google Pixel Buds – bežične slušalice (koje zapravo imaju kabel: on povezuje lijevu i desnu slušalicu). Uz mogućnosti slične Appleovom AirPodsu, 159 dolara vrijedni Buds imaju i jedinstvenu prednost: Google Prevoditelja. Dovoljno je pritisnuti tipku na desnoj slušalici i zatražiti prijevod s jednog od 40 jezika (nažalost, ne znamo je li među njima i hrvatski); Buds će nakon toga poslušati vašeg sugovornika i u uho vam šapnuti prijevod.

Naravno, slušalice rade i s Google Assistantom pa vam mogu reći i sve ono to biste inače googlali.

google home mini

Google Assistant, koji je jučer proslavio prvi rođendan, glavna je zvijezda još dvaju novih proizvoda: pametnih zvučnika Google Home Mini (na gornjoj slici) i Google Home Max. Kako mu ime kazuje, prvi je minijaturan – mjeri tek oko decimetra u promjeru – i prilično povoljne cijene od 49 dolara. Uz crnu i bijelu, nudit će se i u crvenoj boji. Max, namijenjen zahtjevnijim ljubiteljima glazbe, opremljen je većim zvučničkim jedinicama (dva 4,5″ subwoofera) a nudit će se od prosinca za 399 dolara.

Pixelbook

I dok su detalji o većini novih proizvoda „procurili“ na web još ranije, to ne vrijedi za novi prijenosnik Pixelbook. Za razliku od većine dosadašnjih Chromebookova (koje pokreće Googleov vlastiti Chrome OS), on je namijenjen „dobro potkoženim“ kupcima (početna cijena: 999 dolara; Pixelbook Pen stoji dodatnih 99). Opremljen je Core i5 ili i7 procesorima (začudo, ne najnovije generacije), s 8 ili 16 GB i multitouch ekranom razlučivosti 2.560*1.700 koji se može zakrenuti za 360 stupnjeva. Centimetar debeo prijenosnik ima bateriju koja će izdržati do deset sati, s tim da mu je 15 minuta punjenja dovoljno za dva sata rada a USB-C punjač može puniti i Pixel mobitel.

Google Lens

Na koncu, predstavljen je i jedan proizvod koji nema parnjaka u Appleovom asortimanu: Google Clips, minijaturna kamera koja se nosi prikačena na odjeću, automatski „okida“ fotografije i šalje ih na mobitel. Google inzistira da to nije špijunska kamera – kada snima, svijetli – nego idealna spravica za snimanje djece i kućnih ljubimaca. Koštat će 249 dolara a Google navodi da će najbolje raditi s Pixel mobitelima ali poslužit će i Samsung Galaxy S7/8 ili iPhone 6 ili noviji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.