Apple je želio najbolji ekran za svoj novi iPhone, i to ga skupo košta. OLED ekran, kakav se ugrađuje u novi iPhone X, najbolji je ekran za mobitele, ali može ga proizvesti samo jedna tvrtka: Samsung. Stoga Appleu nije preostalo ništa drugo nego da za svoj najjači novi model naruči dijelove od svog najvećeg rivala.

Koliko ga to košta? Masno. Wall Street Journal piše, pozivajući se na istraživanje koje je za njih proveo Counterpoint, kako Samsung zarađuje 110 dolara na svakom prodanom iPhoneu X. Lavovski dio te svote otpada na ekran, ali Samsung za Apple radi i bateriju te kondenzatore.

Counterpoint očekuje kako će Apple u slijedećih 20 mjeseci prodati 130 milijuna primjeraka iPhonea X, što bi Samsungu trebalo donijeti zaradu od 14,3 milijarde dolara. Za usporedbu, Samsung u vlastiti S8 ugrađuje više dijelova proizvedenih u vlastitim podružnicama – ali, kako će se S8 po Counterpointu prodati u „samo“ 50 milijuna primjeraka, na njima će Samsung Mobile zaraditi oko 4 milijarde dolara manje.

Wall Street Journal prenosi i par „cveba“ o tome kako vodeći dužnosnici dviju kompanija doživljavaju jedni druge. Tako u Samsungu, kada na sastanku s ljudima izvan kuće netko izvadi iPhone, kažu: „It’s OK. They’re our best client.“ Čak imaju i ime od milja za Apple: LO – kratica za Lovely Opponent. U Appleu pak nemaju ime od milja za Samsung. Naprotiv, Apple – sudeći po više nezavisnih izvora – aktivno traži novog proizvođača zaslona koji bi bio u stanju proizvesti OLED-e Samsungove kvalitete; najbolje šanse za to ima Japan Display.

Premda je iPhone X uvjerljivo najskuplji iPhone dosad, čini se da na njemu Apple zarađuje manje nego na ranijim modelima, u koje su se ugrađivale manje skupe komponente.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.