Na jučerašnji dan prije 25 godina svijetu je predstavljen IBM-ov ThinkPad. U roku od nekoliko mjeseci osvojio je više od tristo nagrada i postao statusni simbol predsjednika i glavnih izvršnih direktora.

Ime ThinkPad je smislio IBM-ov zaposlenik Denny Wainwright, koji je sa sobom uvijek nosio notes (notepad  – skraćeno: pad) dok je Think IBM-ov slogan još od dvadesetih godina. Naziv je jedva prošao jer se većina IBM-ovih čelnika radije tvrdokorno držala običaja da računalima daje brojčane oznake.

Prvi ThinkPad je bio tablet – da, tablet – koji je predstavljen u travnju 1992. No tableti su uspjeli na tržištu tek u ovom stoljeću, pa je prvi uspješan ThinkPad – po kojem sada slavimo rođendan – bio klasičan notebook ThinkPad 700. Dizajnirao ga je japanski tim IBM-a, po uzoru na bento – tradicionalnu japansku kutiju za užinu. U slijedećim mjesecima, osvojio je više od tristo nagrada i postao statusni simbol rukovoditelja velikih kompanija.

Već slijedeće godine ThinkPad je uzletio u svemir, gdje su ga koristili u popravcima teleskopa Hubble, a NASA je bila jedan od prvih velikih kupaca.

2005. godine ThinkPad – i cijeli IBM-ov odjel za osobna računala – prešao je u vlasništvo kineskog Lenova. ThinkPad je i pod novim vlasnikom ostao sinonim za vrhunsko poslovno računalo. Prodan je u više od 100 milijuna primjeraka, i (p)ostao najpopularniji poslovni prijenosnik svih vremena.

ThinkPad Anniversary Edition 25

Za rođendansko slavlje, Lenovo je još preklani pitao fanove kako žele da izgleda slavljenički model. Rezultat je ThinkPad Anniversary Edition 25, koji iznutra sadrži najnoviju tehnologiju ali izvana, po želji fanova, ima retro elemente: tipkovnicu sa sedam redova, posebne tipke za glasnoću i starinski, šareni i veliki logotip. No prije nego što pohrlite kupiti ga za 1.899 dolara, moramo vas upozoriti da je ovo limitirano izdanje koje najvjerojatnije neće ni stići u redovnu prodaju u naše krajeve…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.