U razvijenijim zemljama – među koje, nadamo se, spada i naša – više od polovice plaćanja obavlja se kreditnim karticama. Tako je bilo 2014. godine, međutim uskoro – već za dvije godine – plaćanja kreditnim karticama činit će manje od polovice bezgotovinskih transakcija. Više će se plaćati mobitelima, a značajan dio transakcija – posebice onih prekograničnih – obavljat će se virtualnim valutama kao što je Bitcoin, kako bi se izbjegle bankovne naknade.

Ti su podaci objavljeni u publikaciji Information Economy Report 2017 (PDF dokument možete preuzeti ovdje) koju je objavio UNCTAD, Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj.

U dokumentu od 129 stranica navode se i drugi zanimljivi podaci. Primjerice, očekuje se da će do 2019. godine internetski promet biti 66 puta veći nego 2006. godine. ICT sektor već sada čini 6,5% globalnog BDP-a i zapošljava 100 milijuna ljudi a izvoz ICT usluga porastao je 40% od 2010. do 2015. godine.

Isporuka 3D pisača narast će 15 puta u samo tri godine: od lanjskih 450.000 komada do 6,7 milijuna u 2020. godini.

Europa, međutim, zaostaje u razvoju digitalne ekonomije: vrijednost digitalnih multinacionalnih kompanija baziranih u Sjevernoj Americi procjenjuje se na 2,8 bilijuna dolara, azijskih na 670 milijardi a europskih na tek 161 milijardu. Među 10 najvrjednijih svjetskih digitalnih kompanija tek je jedna europska: SAP.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.