Acer Nitro 5 je nova serija prijenosnika namijenjena najzahtjevnijim kupcima – gejmerima – koji ipak nisu spremni iskrcati ogromnu svotu. (Njima je namijenjena druga Acerova serija: Helios.) Od nekoliko modela u novoj seriji Nitro 5, zaintrigirao nas je najjeftiniji 515, jer već dugo nismo isprobali gejmerski prijenosnik izgrađen oko AMD-ove platforme.

Taj je model okruglih tisuću kuna jeftiniji od konfiguracije s Intelovim Core i5-7300HQ, a po praktički svim karakteristikama je jači. K tome, troši manje struje i manje se zagrijava.

S druge strane, AMD Radeon RX550 grafika ugrađena u ovaj model definitivno je slabija od GeForce GTX 1050, premda ne toliko u svakodnevnim računalnim zadacima koliko u igrama.

Dizajn i performanse

Acerova računala često su nas znala iznenaditi time što djeluju puno skuplja nego što doista jesu – a ovo je klasičan primjer. Acer Nitro 5 je čvrst, kvalitetno izrađen prijenosnik kojem nijedan detalj ne djeluje jeftino. Dapače, poklopac od brušenog aluminija bismo očekivali samo na puno skupljem računalu.

Dakako, ovo je težak, krupan, debeo primjerak laptopa – kako se i očekuje od naprave koja služi za igranje. Isto tako, od gejmerskog laptopa ne treba očekivati egzemplarno trajanje baterije, ali ova će izdržati dobra tri sata maksimalnog opterećenja (specifikacija spominje šest sati, ali takvo što je valjda moguće postići jedino u laboratoriju).

Ono što se pak očekuje od ovakve makine jest atraktivan izgled – i tu ne podbacuje. Vjerujemo da će biti zadovoljni i oni koji traže agresivnu zvjerku koja vrišti „hej, ja sam za igranje, isprobaj me“, kao i oni koji vole malko umjerenija, decentnija i elegantnija dizajnerska rješenja.

Ove druge bi ipak mogao zbuniti stražnji kraj na kojem su dva ogromna rebrasta ventilatora. Međutim, oni itekako rade svoj posao. Zahvaljujući novoj Aeroblade 3D tehnologiji, protok zraka funkcionira tako da se ventilatori uključuju rijetko – sva sreća da je tako, jer su prilično bučni. Ali naravno da smo zahvalni na njima; čak i kad se zaigrate, nećete osjetiti pad performansi ili preskakanje kadrova.

Još jedna Acerova tehnologija radi na zadatku održavanja performansi. Zove se Cool Boost a smisao joj je overclocking ventilatora: automatski povećava njihovu brzinu kada detektira grijanje procesora.

Naravno, obje te tehnologije osmišljene su za Intelove procesore; kod AMD-a se javljaju relativno rijetko jer njegov procesor radi na nižim temperaturama. Dakako, to ne znači da nisu dobrodošle – samo to da ćete ih relativno rijetko iskusiti jer ova platforma ionako nije dovoljno snažna za najzahtjevnije igre, barem ne u najzahtjevnijim postavkama.

S druge strane, za golemu većinu igara (i zahtjevnijih aplikacija), ovo je računalo koje će lako izaći na kraj s njima, i to bez velike buke, grijanja i zastoja.

O ostalim osobinama hardvera nećemo detaljno – naprosto zato što nema problema. Full HD IPS ekran nam se jako svidio. Prikaz je ujednačen je i prirodan; možda malčice zagasit ali barem nije glossy pa se odlično ponaša i na direktnom jakom osvjetljenju. Zvuk je vrlo glasan i prilično jasan (Dolby Audio Premium). Tipkovnica (osvjetljena crveno) i trackpad su vrlo kvalitetni, premda i jedno i drugo možda neće odgovarati svima: tipke imaju plitak hod a trackpad je prilično tvrd. Svejedno, za ovaj cjenovni rang oboje zaslužuje peticu.

Acer se potrudio i oko bežične veze: dvije Wi-Fi antene su postavljene na neuobičajeno mjesto – vrh gornjeg panela – samo zato da bi bolje hvatale signal, a u stanju su kombinirati signale da bi dobile bržu i stabilniju vezu (2x MIMO).

K tome, tu su dva diska: SSD od 128 GB i terabajtni tvrdi disk.

Opći dojam

Dakle, isplati li se prištedjeti tisuću kuna i kupiti laptop za igranje utemeljen na AMD-u? Odgovor je prilično jasan: da, ako se unaprijed pomirite s tim da nećete pokretati najzahtjevnije igre na najjačim postavkama. U tom slučaju dobivate laptop bez veće mane koji za svoju cijenu nudi puno više nego što biste očekivali. Pluseva je puno više nego minusa…

Premda je ovaj prijenosnik dizajnom jasno usmjeren na pasionirane igrače, zapravo bi se mogao još više dopasti onima kojima igranje nije jedino važno, već ga kane koristiti i za druge zahtjevnije računalne zadatke.


+

  • Cijena naspram mogućnosti
  • Atraktivan izgled
  • Stabilan i pod opterećenjem

  • Nije za najzahtjevnije igre

15,6″

1920*1080

AMD A12-9730P

2,8 / 3,5 GHz

8 GB

128 GB SSD, 1 GB TD

RX550

4 GB

2,7 kg

2,7 cm

7.149 kuna

Mikronis

Prethodni članakRobot kirurg
Sljedeći članakHP predstavlja nove Elite
O računalima, mobitelima i ostalim digitalijama piše već dvadeset godina. Osnovao je i pet godina uređivao PC Chip. Kasnije je prešao u Bug. Deset godina je pisao i vodio rubrike u Večernjem listu i na HRT-u, a nešto kraće i u Globusu, Jutarnjem listu, Business.hr-u...

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.