Danas je u Zagreb 360° vidikovcu predstavljen ekskluzivni ugovor kojeg je IoT Net Adria potpisala sa Sigfoxom, vodećim globalnim servisom za povezivanje stvari. Njihova tehnologija danas je prisutna u 36 zemalja u svim krajevima svijeta, a ta će se brojka udvostručiti do kraja slijedeće godine. 17 zemalja već je potpuno pokriveno njihovom tehnologijom, a za samo 24 mjeseca njima će se pridružiti i Hrvatska.

„Internet stvari predstavlja jedinstvenu poslovnu mogućnost, osobito za inovativne timove koji žele nuditi svoje proizvode i rješenja na globalnoj razini“, izjavio je Bruno Crnički, suosnivač i izvršni direktor tvrtke IoT Net Adria (na uvodnoj slici). „Hrvatska ima velik broj kvalificiranih i obrazovnih inžinjera i startup poduzeća, ali to i dalje nije dovoljno da potakne ljude da ostanu i osiguraju si budućnost u ovoj zemlji. Želimo od svoje zemlje učiniti regionalnog lidera u smislu brzog usvajanja IoT-a i stvaranja uzbudljivih novih aplikacija i uređaja.“

Hrvatska će tako dobiti prvu nacionalnu pokrivenost IoT mrežom u široj regiji, prije susjednih zemalja kao što su Austrija, Mađarska ili Slovenija koji tek trebaju pokrenuti izgradnju nacionalne mreže koja podržava niskoenergetsku širokopojasnu bežičnu tehnologiju kompanije Sigfox. Takva mreža smanjuje troškove i količinu energije potrebnu za sigurno povezivanje stvari u oblaku.

IoT Net Adria želi izgraditi cjeloviti ekosustav rješenja i usluga za IoT koja se mogu primjenjivati u brojnim sektorima kao što su proizvodnja, poljoprivreda, promet i prijevoz, bankarstvo, osiguranje, zaštita okoliša ili inovativna rješenja za pametne gradove.

Tijekom prezentacije predstavljeno je par primjera iz Češke, gdje su razvijena raznolika rješenja za primjenu Sigfoxove tehnologije, primjerice u osiguranju (koja su pouzdanija od postojećih rješenja koja se temelje na WiFi-ju ili mobilnoj mreži, jer funkcioniraju i ako dođe od pada mreže i/ili opskrbe strujom, a istodobno su i jeftinija) i industriji (gdje mogu automatski obavijestiti opskrbljivača kada razina goriva ili energenta padne ispod određene razine).

Sigfox
Emma Park, direktorica Sigfoxa za Europu, na današnjoj prezentaciji u Zagrebu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.