Kada je Google prošlog tjedna predstavio niz novih hardverskih uređaja, u glavnoj ulozi je nastupio Google Assistant, virtualni pomoćnik koji svakom od novih uređaja daje poneku dodatnu mogućnost.

Ono što međutim nije objavljeno je u međuvremenu isplivalo: Google je polako pustio korisnicima novi glas Google Assistanta. Premda mu glas daje isti spiker, razlika je i te kako čujna, jer rečenice se više ne stvaraju lijepljenjem riječi nego se čitave rečenice izgovaraju u komadu. Razlika se itekako čuje: Google Assistant više ne zvuči kao robot nego kao čovjek. Primjere možete poslušati ovdje.

Za to su odgovorne neuronske mreže koje je programirao DeepMind, Googleov tim specijaliziran za umjetnu inteligenciju koji se proslavio pobjeđivanjem najboljeg ljudskog igrača goa. DeepMind, kojem je sjedište u Londonu a Google ga je kupio 2010., i inače važi za najnaprednije kreatore umjetne inteligencije.

Na novom glasu Google Asistanta radilo se godinu dana. Rezultat: njegova umjetna inteligencija sada radi okruglo tisuću puta brže. Kada je pokrenut pred godinu dana trebala mu je sekunda da generira 0,2 sekunde govora, a sada će u sekundi generirati 20 sekundi govora – i to u 16 bita (nekada se to zvala CD kvaliteta zvuka).

Osim što sklapa čitave rečenice umjesto da čita riječ po riječ, nova tehnologija upošljava i druge trikove da zvuči čovječnije: primjerice, stišava se pred kraj govora – isti trik koriste i profesionalni spikeri.

Nova tehnologija zasad je dostupna u verzijama Google Assistanta koji govori engleski i japanski.

Gotovo istodobno, Google Assistant je (u engleskoj verziji) dobio i mušku verziju, uz žensku. Na Androidu ćete ju aktivirati tako da pod Settings odaberete Preferences pa Assistant Voice i naposljetku Voice II (male).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.