Građanima Rijeke od danas su na raspolaganju dvije „pametne“ autobusne stanice: na Žabici (u ulici Riva) te kod Riječkog nebodera u Trpimirovoj ulici.

Stanice su opremljene hotspotom preko kojeg možete uspostaviti vezu s internetom sa svog smartfona te solarnim punjačem preko kojeg ga možete napuniti. I bez smartfona možete provjeriti gdje se točno nalazi autobus kojeg čekate, kako bi znali koliko ćete još čekati.

Ovu zadnju informaciju možete provjeriti i preko besplatne aplikacije za Android koju je razvio Ericsson. Ova besplatna usluga je otprije dostupna u Skandinaviji i Nizozemskoj, ali hrvatski Ericsson Nikola Tesla ju je prvi pretvorio u mobilnu aplikaciju.

Od ostalih sponzora i partnera, Hrvatski telekom je zaslužan za hotspot, a trenutačne pozicije autobusa mogu se očitati zahvaljujući IoT čipovima Autotroleja i kamerama Rijeka prometa. Najzaslužniji je dakako Grad Rijeka: ovo je rezultat njihovog šestomjesečnog rada na projektu, kojeg je predvodila tvrtka Smart RI, a nju je Grad osnovao upravo za „pametna“ rješenja.

Rijeka

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.