Dok kod nas, i na Zapadu općenito, i javnost i stručnjaci zaziru od masovnog korištenja tehnologije prepoznavanja lica koja ugrožava privatnost, u Kini se ne brinu previše oko toga. Tehnologija prepoznavanja lica se već koristi u fast-food restoranima, sveučilišnim kampusima, u zračnim lukama umjesto boarding passa… Čak se koristi u Nebeskom hramu u Pekingu kako bi spriječila posjetitelje da više puta uđu u javni WC i odnesu toalet papir, kako piše BBC.

Međutim, sve su to sitnice naspram plana kineskog Ministarstva javne sigurnosti da izgradi sustav, priključen na javne kamere, kojim će moći u tri sekunde prepoznati svakog od 1,3 milijarde ljudi, koliko ih živi u zemlji.

O tom planu opširno piše South China Morning Post. Projekt je pokrenut preklani, no još je daleko od dovršetka: ispravno prepoznaje lica u manje od 60 posto slučajeva. Cilj je točnost od barem 88 posto.

Ipak, slične sustave već s uspjehom koriste kineske lokalne policije: tako je u mjestu Qingdao nedavno uhapšeno 25 kriminalaca na lokalnom festivalu piva, zahvaljujući kamerama na ulazu povezanima sa sustavom prepoznavanja lica, piše The Guardian. Jedan od tih 25 skrivao se od policije punih deset godina…

foto: Isvision

Partner u najnovijem pothvatu kineskog MUP-a je šangajski Isvision, tvrtka koja se hvali da je još 2003. postavila kamere na Tiananmen. Kamere i tehnologiju za prepoznavanje lica iskoristili su i za nemira u Ujguriji i Tibetu.

U gore spomenutom članku u hongkonškom SCMP-u autori se ne ustežu otvoriti kontroverzna pitanja i potražiti odgovore. Pitaju se kolika je opasnost da netko ukrade kompletnu bazu lica svih Kineza (procjenjuje se da neće biti veća od 90 terabajta – što znači da bi stala u jedan oveći kovčeg). Na to u softverskom partneru imaju odgovor: „Preuzeti kompletan set podataka je jednako teško kao lansirati nuklearni projektil: da bi to bilo moguće, nekoliko visokih dužnosnika moraju okrenuti svoje ključeve u istom trenutku.“

S druge strane, u članku citiraju i dužnosnika koji smatra da nije nemoguće da se ovaj sustav jednog dana stavi u komercijalnu upotrebu, gdje bi „otvorio nove poslovne prilike poboljšavajući korisničku podršku“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.