Takozvani tagovi – privjesci pomoću kojih možete pratiti gdje se nalazi ono na što ih prikačite – nisu nikakva novost. No kolikogod bili praktični, nisu postali naročito popularni jer koju god da tehnologiju koriste (Bluetooth, Wi-Fi ili mobilnu mrežu), troše puno podataka pa brzo „pojedu“ bateriju.

No Samsung je danas predstavio Connect Tag koji koristi potpuno novu tehnologiju NB-IoT kojom se prenosi mala količina podataka preko mobilne mreže. Stoga je ovaj uređaj prilično malen (4,21 cm u promjeru, 1,19 cm tanak) a bateriju je dovoljno napuniti jednom tjedno.

Maleni privjesak možete zakačiti na školsku torbu djeteta, ili na ogrlicu psa. Naravno, možete ga postaviti i na svoje ključeve, ruksak ili nešto treće za što se bojite da bi mogli zagubiti…

Uređaj je vodootporan po standardu IP68 a možete ga podesiti tako da vam pošalje alarm na mobitel kada dijete stigne u školu ili kada objekt praćenja (pas?) zaluta izvan dopuštenog područja.

Nije objavljeno koliko će uređaj koštati, niti kada ga možemo očekivati u našim krajevima – što dakako zavisi i od toga kada će naši mobilni operateri implementirati spomenutu tehnologiju NB-IoT kojom uređaj šalje podatke o lokaciji (premda ju, u slučaju potrebe, može ustanoviti i starom metodom: preko GPS-a i Wi-Fi-ja). Premijeru će imati u Južnoj Koreji, koja već podržava novu tehnologiju.

Samsung Connect Tag

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.