Redovita polugodišnja nadogradnja najpopularnijeg računalnog sustava je pred nama; vjerojatno su vam Windowsi već ponudili da ju instalirate. Mi smo to obavili, pa vam prenosimo naša prva iskustva…

Ako vam Windowsi nisu sami ponudili instalaciju, link Update Now možete naći ovdje. Za znatiželjne, cijeli proces je opisan (na engleskom) ovdje.

Instalacija je, očekivano, spora. Ovisno od vaše internetske veze, može potrajati i dva sata, pa i dulje. Priključite laptop na utičnicu!

Kako smo već pisali, glavna novost je podrška za Windows Mixed Reality, koju nismo mogli isprobati jer su sve VR kacige koje podržavaju novu tehnologiju zasad dostupne samo na američkom tržištu. Isto vrijedi i za podršku za novu generaciju e-olovki: njih nudi jučer najavljeni Surface Book 2 koji se zasad može prednaručiti samo u SAD-u.

Srećom, 3D objekte možete isprobati i bez kacige, primjerice tako da u aplikaciji Paint 3D dodate AR elemente: 3D smileyje i slično.

Vaš telefon

Nažalost, nismo uspjeli isprobati još jednu krupnu novost jesenskog izdanja Windowsa: prikazivanje obavijesti s mobitela na ekranu PC-a. iPhone 8 (da, i njega imamo na testu – očekujte recenziju uskoro!) je uporno pokušavao preuzeti aplikaciju Continue on PC s App Storea, ali nije uspio…

Što se tiče produktivnosti, zgodna mogućnost je OneDrive Files-On-Demand: ako muku mučite s prostorom na disku, možete odabrati datoteke i mape koje ne trebate često i pospremiti ih u oblak; kada vam zatrebaju, Windowsi će ih automatski povući odande.

Nešto slično već dulje vrijeme nudi Dropbox, a ako ste navikli spremati fotografije i video u „oblake“, učiniti će vam se poznatim i nova mogućnost Remix koja automatski kreira video slideshow od spremljenih fotografija. Aplikacija Fotografije je i inače doživjela veliki redizajn; još ne možete dodati 3D objekte na snimke (to je obećano za slijedeću nadogradnju) ali lako možete primijeniti filtre, komentare… Raznorazne črčkarije možete ubaciti i u e-knjige.

Microsoft Edge

Microsoft je smislio i novi način da nam omili svoj web preglednik Edge: prečice do omiljenih web odredišta (digitalno.hr?) možete zakačiti kao ikone na taskbar. Na isti način možete dodati i prečice do osoba u imeniku pomoću aplikacije Osobe (da bi ih nazvali preko Skypea, poslali im e-mail… direktno s taskbara.

Cijeli niz promjena vezano je uz sigurnost. Microsoft je „podebljao“ zaštitu protiv ransomware napada kao što je WannaCry, a sjajna vijest je da su Windowsi – za razliku od Androida i Linuxa – zaštićeni i od Wi-Fi napada preko novootkrivenog propusta KRACK o kojem smo detaljno pisali prekjučer. Microsoft se pohvalio kako je Wi-Fi ranjivosti riješio još u nadogradnji Windowsa u studenom prošle godine.

Dosta promjena vezano je i uz produktivnost. Poboljšana je podrška za PDF-ove: u Čitaču ih možete rotirati, a u Edgeu dodavati bilješke. Zgodan detalj je da je u Kalkulator ubačen konverter valuta, koji se automatski osvježava s interneta.

Kalkulator valuta

Još zgodniji detalj je što razine uštedu baterije možete fino podesiti jednim potezom: zatreba li vam više snage (ili dulji rad), samo kliknete na ikonu baterije u taskbaru i povučete klizač.

Više snage nam najčešće treba za igre, a kako je ranije najavio, Microsoft je u ovu verziju u Postavke uveo cijelu jednu veliku sekciju posvećenu igrama.

traka Igre

Noviteta je dosta – ne toliko krupnih, korjenitih, koliko sitnih ali većinom dobrodošlih. Da bi se lakše snašli s njima, redizajnirana je i Pomoć. A kada smo već kod pomoći, poboljšane su i mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.