Za razliku od iPhonea X, koji tek treba stići na tržište, iPhone 8 je obnovljena verzija lanjskog modela iPhone 7. Stoga ću se u tekstu fokusirati na promjene koje 8 Plus donosi u odnosu na 7 Plus kojeg smo recenzirali lani, otprilike u isto ovo doba godine.

Novosti ima, ali – manje nego ikad. Voljeli vi iPhone ili ne – činjenica je da svaka nova verzija donosi sve manje noviteta. Dok je Steve Jobs bio živ, iPhone je krčio nove puteve i donosio novitete koje bi konkurenti godinama pokušavali kopirati, ali sada je obrnuto: iPhone 8 donosi „nove“ mogućnosti koje zahuktali Android konkurenti nude već odavno. Primjerice, bežično punjenje preko standarda Qi. Svejedno, njega pišemo pod plus – tim više što Qi punjača ima gomila i jeftini su (za razliku od originalnih Appleovih punjača).

iPhone 8

Baterija je oduvijek bila iPhoneov plus, i tako je i sada: moguće je, doduše, isprazniti ju u jednom danu, no za to se morate itekako potruditi. Uz „normalnu“ uporabu, izdržat će dva-tri dana. Punjenje je brzo, a bit će još brže ako dokupite odgovarajući punjač – jer, ovaj koji dolazi s novim iPhoneom je običan, isti onaj koji je dolazio i sa starim. Tko stvarno voli svoj iPhone, dokupit će mu brzi punjač, a možda i bežični punjač – ali šteta što Apple ne voli takve kupce toliko da im pokloni „jači“ punjač…

Dizajn i performanse

Kolikogod na fotografijama iPhone 8 (Plus) izgledao u dlaku isto kao njegov prethodnik, vlasnici starog modela će odmah osjetiti razliku pod prstima: novi je iPhone oklopljen još jačim staklom (umjesto aluminija straga), još umješnije obložen po rubovima i… jednako težak i glomazan. To posebice vrijedi za Plus verziju kojeg sam imao na testu.

A još je k tome i vodootporan!

iphone 8 plus

Na testu sam imao bijeli model. Nije da bih baš njega izabrao, ali o ukusima se ne raspravlja.

Ekran je isti kao na starom modelu – u teoriji. U praksi, razliku čini tehnologija True Tone koja automatski mijenja temperaturu boje zavisno o okolnom osvjetljenju, pa je slika još bolja. (Ali ne i najbolja: to vrijedi za Samsungov OLED kojeg će imati i iPhone X.)

Još jedna velika razlika (također nije zamjetna na prvu loptu) je u procesoru. I stari iPhone (zapravo, svaki dosad) bez zadrške bi obavljao sve što mu stavite u zadatak, ali ovaj, zahvaljujući novom procesoru A11, munjevito vrti sve što postoji danas – uključujući najnovije igre i AR aplikacije – tako da smo uvjereni da će se lako snaći i s još zahtjevnijim stvarima koje tek dolaze.

Detalj: isprobajte Ikea Place, aplikaciju koja pomoću AR-a smješta komade namještaja u vaš vlastiti prostor. To radi sasvim pristojno, za razliku od istovrsne aplikacije koja se pojavila prije četiri-pet godina uz veliku pompu – i brzo nestala, jer tadašnja tehnologija nije bila dovoljno moćna da ostvari Ikeine zamisli.

Softver i sučelje

Kolikogod se Android konkurencija trudila uvesti nova hardverska poboljšanja, u softveru je iPhone još uvijek ispred njih. iOS 11 je još savršeniji amalgam bezbrojnih mogućnosti po kojima možete do mile volje kopkati i polirati detalje a da ipak sve radi iz prve, i da je manje-više svaki detalj ondje gdje bi ga i očekivali.

Tim koji radi na sučelju dodao je brojne nove detalje koje ćete s užitkom polako otkrivati. Vrlo koristan je primjerice Kontrolni centar kojeg ćete dobiti povlačenjem prsta od dna ekrana prema dolje, a u njega možete i sami ubaciti kontrole koje najčešće trebate.

S druge strane, kako je iOS 11 nov i još ne do kraja poliran, dva puta mi se dogodilo da se iPhone naprosto blokira, sam do sebe, i to baš u trenutku kada bi mi bio najpotrebniji: kad bi zazvonio telefon. Dakako da će Apple srediti te probleme u nadogradnjama, ali tu nestabilnost pišem pod minus.

Kamere i zvuk

Je li iPhoneova kamera najbolja na mobitelima? O tome se itekako razglabalo i lani, a još više ove godine kada se konkurencija itekako potrudila uvesti raznorazne nove tehnologije. Odgovor uopće nije jednostavan, i zavisi od toga kako točno koristite tih mali milijun mogućnosti koje nude kamere današnjih mobitela.

No da ne kompliciramo: kada bi me netko puškom natjerao da kažem koji mobitel ima najbolju kameru, odgovor bi glasio – iPhone. Kao i mnoge druge stvari, Osmica ima poboljšanu i kameru. Premda se to ne vidi na papiru, u specifikacijama, razlika je osjetna u praksi: na snimkama.

Najzaslužnija za tu razliku je umjetna inteligencija: iPhone će sam podesiti snimke tako da uvijek (izuzeci potvrđuju pravilo) budu gotovo perfektno izoštreni, prirodnih boja, uvjerljivi… Kada/ako imate vremena i volje prčkati po postavkama, nadobudni fotografi će u pravilu dobiti ono čemu streme. Ali u većini situacija bit će dovoljno izvući mobitel, naciljati i okinuti.

Po običaju, ima tu i „trikova“ poput efekata i usporednog videa; s iPhoneovom kamerom se možete zabavljati tjednima, ako ne i mjesecima, dok ne istražite sve mogućnosti. A usput ćete kreirati uspomene…

Kao i mnoge druge stvari koje se ne vide na prvi pogled, Apple je doradio i zvučnike: novi stereo zvučnici zvuče bolje nego ikad. Izvrsno zvuči čak i kada ga pojačate do kraja – kome još trebaju Bluetooth zvučnici?

Uzorci snimki

Opći dojam

U tjedna dana koliko sam testirao ovaj mobitel, gotovo svakodnevno su stizale vijesti o tome kako prodaja iPhonea 8 ide slabije od očekivane. Navodno je Apple upola srezao količine koje kani proizvesti do kraja godine, ali je zato porasla prodaja – iPhonea 7.

Sve to skupa ima smisla – naravno da je stari iPhone sada postao još poželjniji po sniženoj cijeni – ali i potvrđuje dojam kojeg sam stekao, i iznio već u naslovu i podnaslovu: iPhone 8 nudi tek blaga poboljšanja u odnosu na prethodnika. Isplati li se onda kupiti novi model? To zavisi od toga kakav ugovor imate s operaterom, a još više o tome jeste li spremni izdvojiti još veću svotu za iPhone X – koji donosi puno više noviteta. Čini se da mnogi tako razmišljaju, i u tome treba tražiti glavni razlog slabije prodaje iPhonea 8.

Uspoređivati ovaj mobitel s Androidima – nećemo ni pokušati. iPhone ili Android – to pitanje je poput religije; svatko od nas naginje jednom ili drugom taboru, i spreman je braniti svoje mišljenje unedogled. Nema tu diskusije. Tko voli iPhone – voljet će i Osmicu, i branit će ju do zadnjeg vokala. Barem dok ne stigne X…

+

  • ovo je iPhone
  • bežično punjenje
  • kvaliteta izrade
  • kamere i zvuk

  • cijena
  • malo novosti
  • velik i težak
  • nestabilan iOS

5,5″

1080*1920

3 GB

64 GB

12/12/7 MP

4K video

202 g

7,5 mm

2690 mAh

nezamjenjiva

7.589 kuna

Mikronis

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.