AMD se preporodio. Nakon što je novim procesorima Ryzen konačno predstavio alternativu Intelu u high end segmentu stolnih računala, a zatim RX Vega grafikom zaprijetio donedavno nedodirljivoj Nvidiji, danas je predstavio prva dva Ryzen procesora za prijenosnike – i odmah je jasno da će i oni biti itekako konkurentni najjačim Intelovim procesorima u toj klasi.

A ta su klasa ultraprijenosnici – prestižni laptopi koji unatoč tome što su tanji, manji i lakši od „normalnih“ ipak opremljeni dugotrajnim baterijama i relativno snažnim čipovima. Relativno – to znači da nisu u stanju pokrenuti zahtjevnije aplikacije i igre. Barem dosad. AMD Ryzen Mobile obećava performanse usporedive s najjačim i5 i i7 procesorima te klase, u svim primjenama osim u igrama i zahtjevnoj grafici – gdje zahvaljujući ugrađenom Vega grafičkom procesoru može postići za nekoliko klasa bolje rezultate.

Dakako, to ne znači da ćete uz Ryzen Mobile moći pokrenuti najjače igre na ultratankom laptopu – zahtjevni igrači će još uvijek tražiti zasebnu grafiku – ali nema sumnje da će Ryzen s ugrađenom Vegom moći pokrenuti igre koje Intelovi procesori ne mogu bez dodatne grafike.

Ryzen

Prva dva, danas najavljena modela AMD Ryzen Mobilea su Ryzen 5 2500U (takt: 2-3,6 GHz, konkurent Intelovom Core i5-8250U) i Ryzen 7 2700U (2,2-3,8 GHz, konkurent: Core i7-8550U). Oba imaju po četiri jezgre, svaka s po dvije niti (po čemu odgovaraju Intelovim konkurentima) i po 4 MB L3 cache memorije. Vega ima 8 odnosno 10 „jezgara“.

Još nešto po čemu AMD vodi ispred Intela jest potrošnja: pod punim opterećenjem troše samo 15 W (TPW). Međutim, AMD nudi i nešto slično overclockingu: tehnologiju Mobile XFR (extended frequency range) koja podiže performanse za gotovo četvrtinu, uz veću potrošnju (25 Watti). No da bi to bilo moguće, proizvođači moraju osigurati dodatno hlađenje prijenosnika.

Prvi ultraprijenosnik koji će to podržavati jest novi model HP-ovog Envyja x360, s Ryzenom 5 2500U. Poznata su i slijedeća dva modela s novim procesorima: Lenovo IdeaPad 720s i Acer Swift 3. Sva ta tri ultraprijenosnika su već na tržištu s Intelovim procesorima, a modeli s AMD-ovim Ryzenom će se pojaviti pred blagdansku sezonu. Cijene nisu objavljene ali očekuje se da će biti osjetno niže od onih s Intelovim čipovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.