Pomažu li nosivi uređaji da (p)ostanemo zdraviji? O tome smo već u nekoliko navrata pisali, jer su razne studije mahom pokazale da od wearable uređaja kao što su fitness narukvice uglavnom nemamo zdravstvene koristi. No najnovije istraživanje provedeno na Stanfordu pokazuje da bi ti uređaji ipak mogli biti od koristi: unaprijed će nam pokazati na probleme, čim nam se zdravstvena situacija stane pogoršavati.

U istraživanju, 60 ljudi je opremljeno s nekoliko raznih e-uređaja – većina je dobila „pametni“ ručni sat Basis – da bi istraživači prikupili gotovo dvije milijarde mjerenja, uključujući otkucaje srca, spavanje, težinu, temperaturu kože, razinu kisika u krvi… Zaključak je bio: da, ti podaci mogu upozoriti na promjene u zdravstvenom stanju osobe koja nosi – nosivi uređaj.

Michael Snyder, autor istraživanja koji vodi odjel genetike na Stanfordu, i sam je to iskusio: dok je letio u Norvešku na odmor, primijetio je naglu promjene broja otkucaja srca i razine kisika u krvi. Kada se ona nije vratila u normalu, potražio je liječničku pomoć i dijagnosticirana mu je lajmska borelioza, infektivna bolest koju prenose krpelji – i prije nego što je krenula groznica i bol.

„Takve bi se informacije mogle proslijediti direktno vašem liječniku“, kaže Snyder u članku kojeg je objavio Time. „Danas će vam liječnik najčešće posvetiti 15-ak minuta, a od toga će manje od minute posvetiti mjerenjima – u pravilu onda dok ste pod stresom, pa možda neće biti točna.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.