Još dan-danas, kad se spomenu kućni roboti ili roboti za zabavu, mnogima od nas kao prva asocijacija izađe Aibo. Tog je robota u obličju psa Sony predstavio svijetu još u prošlom tisućljeću (1999.). No premda se odlično prodavao (unatoč visokoj cijeni) Aibo je umirovljen pred desetak godina.

A onda je danas uskrsnuo.

Novi Aibo je danas predstavljen svijetu, a ako živite u Japanu odmah ga možete prednaručiti (za 179.000 jena – nešto više od deset tisuća kuna; isporuke kreću 11. siječnja). Naravno da novi pas zna nove trikove, ali iza njih stoji napredna umjetna inteligencija. Mladi psić se i kreće glatkije i prirodnije od svog umirovljenog rođaka (po 22 osi!) a u njegovim očima (OLED zaslonima) je lakše „pročitati“ njegove „emocije“.

aibo

Senzore, motore i žiroskope je teško i prebrojati, kao i zvučnike i mikrofone (OK, njih je četiri). S internetom komunicira preko WiFi-ja i 4G-a. Podatak koji ne impresionira je trajanje baterije: živahan pas ispraznit će se nakon dva sata, a tri mu sata treba da napuni baterije do kraja.

Ako se pitate što će mu 4G veza: preko nje će naučiti nove trikove (ono što zovemo ažuriranjem softvera kad se ne radi o psima-robotima) i moći ćete Aiboom upravljati izdaleka. No to košta: mjesečna pretplata se nudi za 2.980 jena mjesečno u minimalnoj varijanti – više nego što većina nas plaća pretplatu mobilnom operateru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.