Povodom današnjeg dolaska iPhonea X u prodaju, usporedili smo njegove cijene u različitim krajevima svijeta – i, na naše iznenađenje, shvatili da kod nas nije skuplji nego drugdje, za razliku od starih modela iPhonea koji su u Hrvatskoj koštali više nego igdje drugdje, osim par skandinavskih zemalja.

Za usporedbu službenih cijena iPhonea X na različitim tržištima, za početak smo se poslužili istraživanjem koji je napravio Quartz, uspoređujući službene cijene s Appleovih stranica. Po njima, iPhone X je najskuplji u Mađarskoj (1455 $) a slijede ostale zemlje EU gdje uglavnom košta između 1300 i 1450 dolara.

Na dnu liste su SAD gdje košta okruglo 999 dolara (treba međutim napomenuti da su to cijene bez PDV-a, koji u većini saveznih država iznosi manje od 10 posto, premda ima i država poput New Hampshirea gdje se taj porez ne plaća). Jedino mjesto na svijetu gdje je iPhone X jeftiniji jest Japan, gdje (preračunato, s porezom) košta 994,67 dolara.

Na listi nema Hrvatske jer kod nas Apple nije direktno prisutan, no na Apple.hr postoji link na stranice T-HT-a, gdje iPhone X po punoj cijeni stoji 8.480 kuna, što po tečaju HNB-a iznosi 1.312 dolara – manje nego u ostalim zemljama EU i većini „ostatka svijeta“ (jeftiniji je primjerice u Švicarskoj, gdje se – po Quartzu – može dobiti za 1.218 dolara).

Treba napomenuti da se sve te cijene odnose na iPhone X koji se kupuje kod operatera. U slobodnoj prodaji, „nezaključani“ iPhone X u Hrvatskoj košta 9.569 kuna.

Ono što službeni Appleov site ne navodi jest da iPhone X nudi još jedan mobilni operater u Hrvatskoj: Vipnet. Kod njega su cijene u različitim tarifnim modelima uglavnom usporedive s HT-ovim, no za razliku od njega Vipnet navodi i cijenu bez ugovorne obaveze: okruglih 10.000 kuna.

Sve se cijene odnose na početni model sa 64 GB; jači model s 256 GB u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj košta 10.999 kuna a u SAD-u 1.149 dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.