Tvrtka Ionity, koju su jednakim udjelima osnovali BMW, Daimler (Mercedes), Ford i Volkswagen grupa (Audi, Porsche) najavila je izgradnju paneuropske mreže punionica za e-aute.

Već ove godine otvorit će se dvadeset punionica u Njemačkoj, Austriji i Norveškoj – međusobno udaljenih 120 km, kako ne bi morali brinuti hoćete li stići do najbliže. Nagodinu će ih Ionity izgraditi još stotinjak, a do 2020. bit će ih 400.

Punionice podržavaju zajednički europski standard CCS (Kombinirani sustav punjenja – Combined Charging System) i tehnologiju brzog punjenja snagom od 350 kW.

Četiri osnivača pozivaju i druge proizvođača e-auta da im se pridruže.

Ionity će konkurirati Superchargerima, e-punionicama kojih već ima troznamenkasti broj širom Europe, ali koje pune samo Tesline aute.

“Prva paneuropska mreža punjača visoke snage odigrat će esencijalnu ulogu u izgradnji tržišza za e-vozila“, ističe čelnik Ionityja Michael Hajesch. „Ionity će osigurati brzo punjenje i digitalno plaćanje kako bi olakšao putovanja.“

Četiri osnivača Ionityja imaju velike planove s e-autima, ali na njemačkom tržištu kupci ne pokazuju veliki interes – djelomice i zbog nedostatka jedinstvenog standarda punjenja i široke mreže punionica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.