U svijetu tehnologija, malo je koje suparništvo toliko duboko ukorijenjeno kao ono između dvaju vodećih proizvođača procesora: Intela i AMD-a. Kako podsjeća PC World, datira još od 1975. godine kada je AMD naprosto iskopirao (postupkom reverse engineeringa) Intelov procesor 8080. Bilo je to još prije PC ere. I sve odonda – dvije tvrtke biju bitku na tržištu osobnih računala: Intel je prvi i najjači, a AMD ga lovi.

Sve do jučer. Jučer je Intel objavio vijest koja je iznenadila sve ljubitelje tehnologije: novi će procesor koristiti AMD-ovu grafiku Radeon, posebno prilagođenu za ugradnju u Intelov procesor namijenjen tankim i laganim prijenosnicima. Budući procesor još nema ime, no zna se da će izaći slijedeće godine.

Kako smo nedavno objavili, AMD-ov Ryzen Mobile je prvi procesor kadar da u tom segmentu prijenosnika ponudi grafičke performanse kakve su ranije bile rezervirane za snažnija računala – koja su skuplja, a manje mobilna. Intelovi vlastiti grafički čipovi jednostavno nisu u tom rangu. S druge strane, nVidia ima grafičke čipove koji su još snažniji (premda ni oni nisu toliko pogodni za ultraprijenosna računala) ali odnosi između Intela i nVidije su sve lošiji. Petogodišnji ugovor prema kojem je Intel platio nVidiji 1,5 milijardi dolara za grafičke tehnologije istekao je ovog proljeća, a dvije se kompanije nisu mogle dogovoriti o njegovom produljenju.

Intel
foto: Intel

Novi će procesor biti izgrađen na temelju posljednje, 8. generacije Intelovih Core procesora, a na njemu će raditi Intelovi inžinjeri skupa s AMD-ovim stručnjacima. Temeljit će se na Intelovoj tehnologiji EMIB (Embedded Multi-die Interconnect Bridge) koja omogućuje skladnu suradnju raznorodnih čipova, a koristit će i Intelovu memoriju tipa HBM 2 (High Bandwidth Memory 2) – sve na jednom komadu silicija, što omogućuje malu potrošnju.

Kako pišu nezavisni mediji, Intel je prvi prišao AMD-u i predložio suradnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.