Znate što je to spam – neželjene poruke kojima nas svakodnevno zasipaju – ali još gori internetski fenomen je scam – kada vam pošalju poruku kojima žele izmusti novce od vas.

Srećom, postoje filtri – ima ih svaka e-mail usluga da bi pročistila barem dio tih neželjenih poruka, da uopće ni ne stignu do vas. No naravno da nijedan filtar nije 100% učinkovit: spammeri i scammeri svakodnevno smišljaju nove postupke kako da zaobiđu filtre. Postoje i službe kao što je CARNetova Abuse služba, kojima možete prijaviti neželjenu poštu. Ali sada se pojavila nova: novozelandska tvrtka Netsafe specijalizirana za internetsku sigurnost pokrenula je Re:scam, chatbota koji će uzvratiti udarac tako što će pokrenuti dijalog s pošiljateljem scama – i utrošiti njegove resurse više nego što oni troše vaše.

Ideja nije posve nova – The Verge podsjeća da postoji Lenny koji također odgovara pošiljateljima neželjenih poruka i tako troši resurse telemarketera (doduše, bez umjetne inteligencije).

Sve skupa neće samo po sebi riješiti problem internetskih gnjavatora, ali čovjeka veseli kada zna da je uzvratio udarac…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.