Huawei uopće ne skriva ambiciju da za koju godinu postane broj jedan – najveći i najjači proizvođač mobitela na svijetu. Zasada mu to ide po planu: brojke mu se uporno povećavaju, a ove jeseni je čak uspio nakratko postati svjetski proizvođač mobitela broj 2 – u intermezzu prije izlaska prije izlaska novih modela iPhonea.

No na vrhu je još uvijek neprikosnoven Samsung. A dok je tako, Huawei primjenjuje istu onu taktiku koja je i Samsung dovela na vrh: ponudi sve ono što nudi broj jedan, točku po točku, ali po nižoj cijeni, i uz pokoju originalnost.

Tako je nastao i Mate 10 Pro: točku po točku, nudi manje-više isto što i Samsungova uzdanica u ovoj (apsolutnoj) kategoriji, Note8, uz pokoju originalnu prednost – a po osjetno nižoj cijeni.

Dizajn i performanse

Samsung Galaxy Note8 je označio veliku prekretnicu u dizajnu: zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, ekran mu zauzima više od 80 posto površine – a to znači da mobitel s ogromnim ekranom više ne mora biti ogroman. (OK, i dalje će biti velik – prevelik za sve one koji nemaju krupne ruke – ali postat će prihvatljiv mnogima koji ranije nisu mogli ni smisliti mobitele sa 6″ ekranima).

Huawei je ekspresno reagirao na Samsungove nove standarde: njihov novi predstavnik u kategoriji koje smo donedavno zvali phabletima (phone/tablet – ima smisla, jer tableti imaju ekrane od 7″ naviše a ovi imaju 6″) nudi odnos ekrana i ostatka tijela veći od 80% – tek mrvicu manji nego kod Samsunga.

To znači da je iznad ekrana tanka trakica, taman tolika da udomi zvučnik, prednju kameru i par senzora; na rubovima nema ničega a dolje je jedva stao logotip. Čitač otiska prsta je premješten straga, i to na praktičnije mjesto nego kod Samsunga: lako ćete ga napipati, i nećete ga zamijeniti za objektiv kamere. (Čitač otiska prsta više nećemo spominjati, jer nema se što reći: sve radi savršeno: brzo i bez greške!)

 • Huawei Mate 10 Pro
 • Huawei Mate 10 Pro
 • Huawei Mate 10 Pro
 • Huawei Mate 10 Pro
 • Huawei Mate 10 Pro
 • Huawei Mate 10 Pro

Međutim, dizajn je nešto o čemu se isplati pisati više, jer je… božanstven. Ovo je doslovce jedan od najbolje dizajniranih mobitela uopće. Njegov dizajn ne vrišti na prvi pogled – ni na fotografijama nije nešto od čega ne možete odvratiti pogled – ali uživo je perfektan: što ga dulje držite u rukama, to vam više prirasta srcu. Stvar je u tome da je sve uravnoteženo: ništa nije napravljeno samo zato da bi vam privuklo pogled, nego je dizajn u službi iskoristivosti. Rezultat: imate dojam da je sve na svom mjestu, gdje i treba biti, a materijali su vrhunski.

Naravno, sve ima svoju manu a mana kućišta ovog mobitela je da je izrazito sklizak. Vaš autor ga je znao ostaviti na rubu kauča, a on bi sam od sebe – OK, ne baš sam od sebe, ali od laganih vibracija u blizini – naprosto odsklizao na pod. To mi se nikad prije nije dogodilo s nekim mobitelom – a opet, nijedan nije bio toliko zaobljen i uglačan…

Drugi problem ovog mobitela je da se ponekad prilično grije. Nije ni čudo: maksimalno je tanak a metalan je. Nije to nešto alarmantno – nikad se nije usporio kad bi se zagrijao – ali nije baš ugodno.

Huawei Mate 10 Pro

Telefon kojeg smo imali na testu bio je moka smeđe boje a nudit će se i u crnoj i plavoj boji (roza, na slici desno, zasada se ne očekuje u našim krajevima). Smeđa nam se dopala ali vjerujemo da bi isto bilo i s drugim varijantama jer sve se boje presijavaju na svjetlu, u različitim nijansama – Huaweijev trik koji ima daje dodatnu atraktivnost.

Tipke su ondje gdje ih i očekujete – po Huaweijevom običaju, ona glavna, za uključivanje/isključivanje je perforirana pa ćete ju lako napipati – no nema nečega na što smo navikli otkako postoje mobiteli: priključka za slušalice (za razliku od običnog Mate 10, koji ga ima.) To pišemo pod minus, ali čini se da je toga svjestan i Huawei jer se s mobitelom dobivaju dvije stvari: USB-C slušalice i adapter preko kojeg možete spojiti obične slušalice.

Kad već spominjemo „običan“ Mate 10 (bez Pro) najveća je razlika u odnosu na njega – ekran. Ne po veličini (6″ naspram 5,8″), pa niti po razlučivosti. Ovaj nudi „tek“ 2160*1080 – tek mrvicu više od Full HD-a, čisto toliko koliko bi trebao mjeriti ekran čiji je format 18:9 umjesto uobičajenih 16:9. Za usporedbu, običan Mate 10 nudi ekran 2K razlučivosti.

Je li to loše za ovaj mobitel? Zapravo ne. Kako će vam rado posvjedočiti svatko tko ima mobitel s ekranom razlučivosti više od Full HD-a – to je u praksi neiskoristivo. Na kvalitetnom ekranu ove veličine nećete vidjeti više detalja na ekranu više razlučivosti – ekrani mobitela naprosto nisu dovoljno veliki da bi iskoristili razlučivosti više od Full HD-a. U praksi, nećete vidjeti razliku, osim jedne: ekran više razlučivosti više troši bateriju.

Postoji međutim jedna veća razlika između ekrana Matea 10 i Matea 10 Pro: prvi je LCD a drugi OLED – što znači da su boje daleko življe, živopisnije, izrazitije, prirodnije… Ovaj je ekran tek mrvicu slabiji od onih najboljih (a oni su također OLED-i – na Samsungu i Appleu…).

I sve ostalo u vezi hardvera je vrhunsko, uz bok ili tek korak do najboljih. Procesor (Huaweijev vlastiti Kirin) je takav da nikad nismo osjetili da mu fali snage, čak ni kad bi pokrenuli najnovije i najzahtjevnije igre; isto vrijedi i za memoriju – 6 GB je dovoljno ne samo za najjače današnje primjene, nego i za najjače aplikacije i igre koje će tek doći.

Nema utora za memorijske kartice, što u pravilu ne volimo, ali uz 128 GB ugrađene memorije – možemo bez njega.

Za razliku od starijih Mateova, ovaj je vodootporan, po standardu IP67.

Huawei Mate 10 Pro

Na testu smo imali pretprodukcijski model, no svejedno nismo doživjeli nikakvu nestabilnost: ni najmanje „štucanje“. Međutim, bilo je problema s baterijom: punila se brzo (preko USB-a tipa C) ali bi se brzo i praznila. Sudeći po nezavisnim recenzijama, model koji dolazi u prodaju nema taj problem: baterija traje i traje, kao što i sugerira podatak o snazi od 4000 mAh.

Od ostalih hardverskih značajki, vrijedi izdvojiti i podatak da Mate 10 Pro podržava Cat18 LTE protokol: najbržu moguću mobilnu vezu, koja još niti nije dostupna kod naših operatera… Zgodan detalj je i infracrveni upravljač.

Softver i sučelje

Do sada, hardver je bez (velike) greške, ali softver… Samsungu smo zamjerili na dosadnom i nepotrebnom Bixbyju, a Huawei ima staromodnu grešku: pod svaku cijenu, mora sve sam napraviti. Umjesto da se osloni na uslužne programe koji dolaze s Androidom, Huawei pošto-poto nudi svoje aplikacije – vlastiti Kalendar, Kalkulator, Sat, player videa, fotografija i glazbe… Sve su to čisto pristojne aplikacije – nijedna nije loša, svaka čast Huaweiju – ali nijedna nije bolja od onih koje ‘po defaultu’ nudi Google, u „golom“ Androidu. K tome, par ih je tu samo zato jer su platili „mito“ Huaweiju – kako se drugačije tu može naći aplikacija Booking.com?

Slična ocjena vrijedi i za Huaweijevo vlastito sučelje EMUI: ono je bolje nego ikad, ima par zgodnih detalja, ničim previše ne smeta ali – što će vam? Bolje od čistog Googleovog sučelja nije – stoga, ne možete zaključiti drugo nego da je tu čisto zbog Huaweijevog ega, da pokaže kako i on „konja za trku ima“.

Huawei Mate 10 Pro

OK, nije to posve loše: Mate ima par zgodnih aplikacija koje dobro rade svoj posao, primjerice ona za upravljanje telefonom te za snimanje zvuka. Huawei se očigledno potrudio da ponudi sve ona aplikacije kakve nudi i Samsungov Note, a dobra vijest je da ga je u par detalja i nadmašio. Ipak, opći dojam je: u ovom će eventualno uživati oni koji nemaju vremena i volje tražiti nezavisne aplikacije koje još bolje rade svoj posao (ako već nisu kupili iPhone, jer takvu logiku najbolje zadovoljava Apple).

Kamere i zvuk

Do sada smo uglavnom uspoređivali Mate 10 s Noteom 8, ali on ima i nešto što još nema nitko drugi: umjetnu inteligenciju. Naime, procesor koji pogoni ovaj mobitel ima i posebnu sekciju koja pogoni (neimenovan) AI pogon. Što to znači u praksi? Zapravo, u ovom trenutku, ne puno. Kako tvrdi Huawei, umjetna inteligencija Mate 10 (Pro) pratit će što radite s mobitelom i u skladu stim optimizirati sučelje – međutim, da bi to došlo do izražaja, morat će proći par mjeseci. Za manje od dva tjedna, koliko smo se družili s ovim mobitelom, to se ne osjeti.

A opet, to zvuči dobro, iz jednog razloga kojeg ćemo mi koji testiramo mobitele rado izvući na površinu, tim prije što ga dosada to nitko od proizvođača nije spominjao: radi se o zamoru materijala. Naime, svaki mobitel će s vremenom raditi sve sporije – iz softverskih razloga: jer će se napuniti nepotrebnog softvera, ostataka deinstaliranih aplikacija, privremenih datoteka… O tome dosad nisu rado govorili proizvođači mobitela (a još manje proizvođači softvera) ali Huawei je sada izvukao tu temu, jer tvrdi da će AI u novom procesoru riješiti taj problem. Ako to bude tako, prvi ćemo mu zapljeskati…

U međuvremenu, ima jedna detalj po kojem se odmah može omirisati umjetna inteligencija novog procesora: ona dolazi do izražaja prilikom snimanja, kada će kamera sama prepoznati koje će postavke najbolje raditi za scenu koju želite snimiti. I to radi – iznenađujuće dobro. Huawei će, ako mu to dopustite, najčešće sam prepoznati što želite snimiti i predložiti kako bi to valjalo snimiti. Slobodno mu to dopustite, bit ćete zgodno iznenađeni.

Za sučelje kamere vrijedi isto što i za ostatak softvera: šteta što se Huawei toliko potrudio ubaciti vlastiti softver. Sučelje nije loše, ali trebat će vam neko vrijeme da se na njega naviknete, a nije bolje od Googleovog.

Kamera je međutim, izvrsna. Jedna od najboljih. U današnje vrijeme golemih promjena u mobilnom svijetu, pravo je čudo da ovaj mobitel pogoni isti foto-hardver kao u preklanjskim modelima – Leicina optika i senzori od 20 i 12 megapiksela (oba sa f/1.6) – no to samo svjedoči da je ta kombinacija dobitna. Dakako, neke stvari su poboljšane, primjerice optička stabilizacija, ali zadržane su prednosti Huaweijeve foto-platforme, kao što su digitalni zoom, ekstra-oštrina (dobivena kombinacijom dvaju senzora) i zamućene pozadine.

Huawei je poboljšao performanse pri slabijem osvjetljenju. Ipak, snimke nastale u takvim uvjetima bit će nijansu slabije nego kod Samsunga ili Applea. No u „normalnim“ uvjetima, kvaliteta snimki je vrhunska. To vrijedi i za video, uz jednu ogradu: optičku stabilizaciju ne možete koristiti pri 4K snimanju, niti uz maksimalni broj sličica u sekundi – zašto je to tako, ni nama nije jasno.

Zvučnici su glasni ali zvuk iz njih zvuči neprirodno: neke su frekvencije (pre)naglašene, što smeta i kod melodija zvona. Priložene slušalice također ne impresioniraju kvalitetom zvuka.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Huawei nas je pomalo zbunio najavom ovog mobitela, u kojoj se ističu stvari koje nismo iskusili: primjerice, umjetna inteligencija koju ćemo (osim pri snimanju) tek upoznati, s vremenom… ako i tada. Isto tako, na vrhu službene web stranice prvi podatak koji se navodi jest podrška za tehnologiju HDR10. Nju praktički nismo iskusili: tek uz softversku nadogradnju ovaj će mobitel moći reproducirati HDR10 zapise s YouTubea i drugih popularnih odredišta.

Svejedno, Mate 10 Plus ima par detalja koji nadvisuju ono što nudi (kompletna) konkurencija. Za početak, dizajn je vrhunski. Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, Mate 10 (Pro) ne nudi ništa krupno, suštinski novo niti jače od Samsungovog Notea 8 ili iPhonea X – ali nije ni puno slabiji. A jeftiniji je!

+

 • Dizajn
 • Cijena naspram mogućnosti
 • Vitka linija

 • Sklisko tijelo
 • Nema priključak za slušalice
 • Nepotreban softver

6″

1080*2160

6 GB

128 GB

20/12/8 MP

4K video

178 g

7,9 mm

4000 mAh

nezamjenjiva

5.999 kn

Huawei

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.