Automatsko podešavanje svjetloće ekrana već je odavno ugrađeno u Android, još od verzije 5.0 Lolipop: kada uključite tu mogućnost, prikaz na ekranu će se automatski posvijetliti ili potamniti, ovisno o okolnom svjetlu.

Logika je jednostavna: kada ste u potpunom mraku, ekran će se potamniti da vas ne zabljesne, a na jakom svjetlu će se pojačati kontrast. Od verzije 5.0, Android zapravo kombinira takvu automatiku i razinu svjetloće koju je odabrao sam korisnik – jer, svi smo mi individualci i nekome će odgovarati tamnije a nekome svjetlije postavke.

(Poseban problem je što gledanje u ekran mobitela navečer otežava spavanje, što je znanstveno dokazano, a o tome smo pisali i preporučili rješenje ovdje.)

Underburn

Automatsko podešavanje osvjetljenja ekrana

Underburn je nova aplikacija koja je cijelu problematiku okrenula naglavce: umjesto da prilagođava osvjetljenje ekrana okolnom osvjetljenju – prilagođava ga onom što je na ekranu. Dakle, kada gledate web stranicu ili dokument s malo teksta i bijelom pozadinom – potamnit će se, a kada gledate nešto tamno – posvijetlit će se.

Zamisao je prilično jednostavna – ali da bi ju realizirali, tvorci Underburna su morali riješiti nekoliko praktičnih problema. Da bi znala što se događa na ekranu, aplikacija mora više puta u sekundi snimiti sadržaj ekrana i analizirati ga – a to troši bateriju, zar ne? I nama je to palo na pamet, ali u praksi to ne izgleda tako: Underburn koristi neke nama neznane trikove da zadrži potrošnju baterije na minimumu.

Međutim, takva najnovija tehnologija s originalnim rješenjima ima svoju cijenu – vrlo doslovno. Za razliku od većine aplikacija ovog tipa – ova se plaća. Košta 12 kuna i nema besplatnu, demo verziju.

Dostupna je samo za Android mobitele i tablete, a tako će vjerojatno i ostati jer Appleov iOS ne omogućava nezavisnim aplikacijama ovakav tip prilagođavanja ekrana. Na Androidu pak zahtjeva čitav niz dopuštenja, ali ne i „otključavanje“.

Underburn

Aplikacija je savršeno jednostavna za uporabu: sve što treba jest na početku odabrati maksimalnu i minimalnu svjetloću (gornja slika) i dalje sve ide automatski. Doduše, ima još jedna mogućnost: na ekranu može ostati „botun“ kojim na brzinu možete posvijetliti ili potamniti ekran – ali sve lijepo radi i bez toga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.