Nikad dosta mobilnog interneta? Dobrodošli u klub. Većina nas ima isti problem: kakav god paket kupili od mobilnog operatera, pri kraju mjeseca potrošimo sve raspoložive megabajte (gigabajte da i ne spominjemo). Stvar je u tome da mnoštvo aplikacija, uključujući i one obavezne, potajice – bez našeg znanja – „kopkaju“ po internetu, šaljući i primajući podatke za koje ni ne znamo.

Google je odlučio stati na kraj tome, i tako je nastao Datally – aplikacija za smartfone i tablete koji koriste Android 5 ili noviji – a kojoj je glavna namjena ušteda podataka. To ne čini tako da, poput data saver aplikacija, sažimlje podatke nego naprosto pokazuje koliko što troši.

Dataly

Datally

Kontrola i ušteda mobilnih podataka

Kada zaključite da vam se ne sviđa što primjerice Facebook u zadnja tri dana troši internetski promet, a vi ga niste nijednom pokrenuli, jednostavno kliknete na ikonu lokota da bi ga zaključali – to znači da neće više bez vašeg znanja pristupati internetu.

Što je najbolje, ne morate ništa posebno tražiti: Datally će sam od sebe zaključati pristup rastrošnim aplikacijama.

Dodatno, možete uštedjeti i na Wi-Fi prometu – ako koristite Wi-Fi vezu koja se plaća.

Određena gnjavaža je što na početku morate dati aplikaciji čitav niz dozvola, ali još veća je što će se trajno naseliti u gornji lijevi kut (notification area) – više bi voljeli da jednostavno podesimo aplikaciju i zaboravimo da je ondje, umjesto da nas non-stop podsjeća na svoje prisustvo.

pix

Na koncu, kakva je ocjena? Iskreno rečeno, vaš je autor razočaran. Datally ne nudi nijednu funkciju koju iskusan korisnik ne bi mogao sam podesiti, uz malko prčkanja po Postavkama. Ova je aplikacija očito namijenjena samo manje iskusnim Androidašima koja će im na brzinu omogućiti uštede.

Google je isprobavao Datally par mjeseci na Filipinima i ondje je navodno zabilježio i do tridesetak posto uštede na mobilnom internetu. Plan je bio isprva ponuditi ovu aplikaciju siromašnijim tržištima zemalja u razvoju, ali Google ga je danas ipak ponudio svima.

Datally smo stigli isprobati samo par sati pa je moguće da bi konačni sud nakon duljeg korištenja ispao drugačije, ali zasada ga možemo preporučiti samo onima koji su zabrinuti za račun za mobilni internet, a nisu već ograničili korištenje interneta rastrošnim aplikacijama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.