Sretan Božić! Tako je glasila prva SMS poruka na svijetu, poslana 3. prosinca 1992. godine. Poslao ju je inženjer Vodafonea Neil Papworth, tada 22-godišnjak, i to s računala – jer tada još nije bilo mobitela s kojih bi se moglo slati SMS-ove; mogli su ih samo primati.

Poruka je bila napisana velikim slovima – što se danas smatra nepristojnim poput vikanja – jer tadašnji mobiteli nisu ni mogli prikazati velika slova…

Slijedeće godine, Nokia je izdala prve mobitele koji su mogli slati i primati SMS poruke, no usluga je zaživjela tek 1999. godine, kada su se britanski – a zatim i europski – mobilni operateri dogovorili oko istog standarda, pa niste morali brinuti hoće li primatelj moći pročitati SMS ako nije na istoj mreži.

Od toga trenutka, uspjeh SMS-a je bio meteorski. (Osim u SAD-u, gdje su operateri dugo koristili nekompatibilne tehnologije mobilnih mreža, pa niste mogli biti sigurni da će SMS stići na bilo koji mobitel.)

SMS (Short Messaging Service) je ograničen na 160 znakova, zahvaljujući istraživanjima njemačkog inžinjera Friedhelma Hillebranda koji je ustanovio da je to sasvim dovoljan broj znakova za većinu poruka. (Danas dakako možete iskoristiti više – ali ako napišete dulju poruku, operater će vam naplatiti dvije poruke.) Ovo je inspiriralo Twitter, koji je pokrenut 2006., uz ograničenje od 140 znakova.

Vrhunac je SMS zabilježio 2012. godine, kada je samo u Velikoj Britaniji, kako piše Sky News, poslano 151 milijarda SMS poruka – više od dvadeset tisuća po stanovniku! Od tada su primat preuzeli chat servisi kao što je WhatsApp. Ipak, preklani je u svijetu poslano respektabilnih 8,3 bilijuna SMS-ova…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.