Sigurnosni rizik od eksplozije litij-ionske baterije potaknuo je američku vladinu Saveznu upravu za civilno zrakoplovstvo (FAA) da ih zabrani – o čemu smo opširno pisali povodom problema s baterijama Samsungovog Notea 7 – ali tada usvojeni propisi ne ograničavaju se samo na mobitele nego na sve gadgete.

Tu je činjenicu iskoristio American Airlines, jedna od najvećih američkih zrakoplovnih kompanija, koja je najavila kako od 15. siječnja više neće primati „pametnu“ prtljagu. Istu mjeru su smjesta najavile i dvije manje zrakoplovne kompanije, Alaska Airlines i Delta Air Lines.

„Pametna“ prtljaga je izraz za raznorodne uređaje: od kovčega na kojima se možete provozati (kao što je ovaj Modobag), preko onih s ugrađenim punjačima za gadgete do onih koji se voze za vama i prate vas (kao što je Travelmate o kojem smo već pisali).

Manje-više svima je zajedničko to što ih pogone litij-ionske baterije. No najveći proizvođač Bluesmart već je reagirao i objavio kako njegovi „pametni“ kovčezi, kojih je prodano oko 70.000 u svega godinu dana, ne predstavljaju sigurnosni rizik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.