Točno godinu dana nakon što je Europska komisija predstavila mjere za jednostavniju e-trgovinu, na jučerašnjem sastanku ministara financija i gospodarstva zemalja članica one su usvojene.

Cilj im je da pojednostave život trgovinama koje su usmjerene na kupce u raznim zemljama EU, gdje su na snazi različite stope PDV-a. Rješenje će pojednostaviti život i prodavačima i kupcima: plaćat će se po stopi koja vrijedi u zemlji kupca – što, nažalost, za naše kupce nije povoljno jer je stopa PDV-a u Hrvatskoj među najvišima. No to će vrijediti samo za manje trgovine: za one s godišnjim prometom većim od sto tisuća eura vrijedit će kompliciranija procedura… Nova pravila stupaju na snagu od 1. siječnja 2019. godine.

Ostale mjere, koje će se postupno uvesti do 2021. godine, usmjerene su na prikupljanje PDV-a – što su e-trgovci dosad vješto izbjegavali. Zakrpane su rupe u zakonu zahvaljujući kojima danas ne morate platiti PDV na vaneuropsku robu (mahom kinesku) koja se drži u europskim distributivnim centrima, te po kojima nije bilo potrebno platiti porez na robu vrijednosti manje od 22 eura.

Pitanja i odgovore o novim mjerama možete naći (na engleskom jeziku) ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.