Sjećate li se analognih fotoaparata? Za one koji se ne sjećaju, korejska tvrtka Screw Bar pripremila je podsjetnik: iOS aplikaciju Gudak (s logotipom koji „neobično“ podsjeća na Kodak). Iskustvo snimanja s njom će vas vratiti u doba analognih fotoaparata: kada ju pokrenete, nećete vidjeti što snimate preko cijelog ekrana; morat ćete viriti u mali prozorčić. Kada ste zadovoljni kadrom, slijedi „okidanje“ i zatim – tri dana čekanja na razvijanje filma. Naravno, ne odmah: najprije morate „okinuti“ 24 snimke, koliko stane na film, a zatim morate namotati film – prije nego što ga predate na razvijanje.

Cijelo to zadovoljstvo dakako nije besplatno: košta pukih 99 centi.

E sad, ako ste dovoljno stari da se sjećate cijelog tog iskustva, vjerojatno vas nitko ne bi mogao natjerati da mu se vratite, sve da vam i plate – ali oni koji ga nisu iskusili, rado će ga platiti.

Ne vjerujete? Gudak je najpopularnija aplikacija za iOS koja se plaća – ne samo u Koreji nego u 15 različitih zemalja (mahom na Dalekom Istoku), piše Nikkei Asian Review. U dvostruko više država – njih čak 33 – najpopularniji je naslov u sekciji platnih foto-aplikacija.

Najčešći kupci su – srednjoškolke. Mnoge od njih jedva da su vidjele analogni fotoaparat, ali ta je stvarčica u modi. Nikkei podsjeća kako su Fujifilmove analogne kamere Quick Snap danas pet puta popularnije nego 2015. godine.

Gudak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.