Ono o čemu se šuškalo preko vikenda jučer su potvrdili i Apple i Shazam: premda još nema službene obavijesti za medije, obje su tvrtke potvrdile da Apple kupuje Shazam.

Shazam je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih aplikacija za smartfone uopće: njena sposobnost da u par sekundi prepozna pjesmu koja svira pomogla je oblikovati pojam „pametnih“ telefona.

Apple će navodno platiti 400 milijuna dolara za Shazam – što i nije puno, obzirom da je tvrtka u posljednjoj investicijskoj rundi procijenjena na vrijednost veću od milijarde dolara. S druge strane, lani je zabilježila prihod od samo 54 milijuna dolara: premda svi znaju za Shazam, tvrtka još nije našla odgovarajući profitni model.

Apple Music i Siri već koriste tehnologiju Shazama za prepoznavanje pjesama, ali u prvim komentarima ističe se da je Apple kupio Shazam i zato da bi unaprijedio svoje tehnologije proširene stvarnosti (augmented reality). Shazam je u posljednje vrijeme uložio prilična sredstva u tehnologije koje će omogućiti da ponudi vizualno prepoznavanje, po uzoru na prepoznavanje pjesama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.