Od početka slijedeće školske godine, učenici u francuskim osnovnim i srednjim školama više neće smjeti koristiti svoje mobitele ni pod odmorom, najavio je francuski ministar obrazovanja.

“Djeca se danas djeca više ne igraju pod odmorom; svi gledaju u ekrane svojih smartfona. S obrazovne točke gledišta to je problem”, izjavio je Jean-Michel Blanquer najavivši potpunu zabranu.

Mobiteli su već zabranjeni u francuskim školama – ali samo za vrijeme sata, dok ih pod odmorom mogu koristiti.

U Francuskoj, čak 93 posto djece stare od 12 do 17 godina posjeduje mobitel.

Ministar obrazovanja je član liberalne stranke En Marche, koju je lani utemeljio aktualni predsjednik Emmanuel Macron, koji je u predsjedničkoj kampanji najavio potpunu zabranu mobitela u školama.

Reakcije su različite. Tako britanski Telegraph citira čelnika udruženja roditelja Peep koji kaže: “Moramo živjeti u skladu s vremenom, bilo bi inteligentnije postaviti pravila i prodiskutirati ih s učenicima” te dodaju kako ni sami “odrasli često ne daju dobar primjer kako postupati s mobitelima”.

Zahtjeva za potpunom zabranom mobitela u školama bilo je i ranije, ali ih je vlada za vrijeme desničara Nicolasa Sarkozyja odbijala. “Uporaba mobitela danas je navika. Ne možemo zanemariti potrebu za komunikacijom, osobito između djece i njihovih roditelja – naravno, izvan radnog vremena”, izjavio je tada aktualni ministar obrazovanja Luc Chatel.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.