HP je vodeći svjetski proizvođač notebooka, a većina ih je namijenjena poslovnim ljudima. Ovaj nije: HP ga predstavlja kao užitak za slobodno vrijeme – a tako i izgleda. Najvitkiji je prijenosnik svoje klase – za dlaku je deblji od centimetra. No za razliku od većine takvih “mališana”, ne pogoni ga Core M ili neki sličan low power procesor, nego punokrvni Core osme generacije, kakvi pogone i “velike” laptope.

Dizajn i performanse

Kako god ga okrenemo, sviđa nam se. Za razliku od lanjskog istoimenoga modela, ovaj je bijele boje. Za divno čudo, snježnobijela površina uopće nije osjetljiva na mrlje i nečistoće: ako se nešto i uhvati, lako ćete otrti. Veliki logotip je zlatan, kao i hrbat, koji je toliko tanak da su na njega stali samo USB priključci i utikač za slušalice. Pod prstima, sve skupa djeluje čvrsto, robusno. Kako i ne bi: na mnogo mjesta nas dočekuje metal, umjesto plastike na koju smo navikli.

Kada ga otklopite, slijedi ultimativni užitak: ekran. Po specifikaciji podsjeća na mobitele: Full HD razlučivost, Gorilla Glass zaštita… Čak slijedi i najnoviju mobilnu modu: prestižno tanak okvir oko ekrana. Savršeno reagira na dodir. Ekran IPS tipa plijeni i oštrim prikazom, prirodnim bojama… Ako ćemo baš tražiti dlaku u jajetu, prikaz je pomalo zagasit.

Ispod ekrana je atraktivno dizajnirana rešetka ispod koje se kriju stereo zvučnici Bang & Olufsena. Oni nas nisu oduševili: glasni su ali zvuk je neprirodan, “nabrijan” – ali drugačiji ne može ni biti, čim izlazi iz ovako tankog kućišta, stoga to ne pišemo pod minus.

Slično vrijedi i za tipkovnicu: vaš autor voli tipke malo dubljeg hoda, no u ovako tankom kućištu to nije moguće. Tipke su pune veličine, lijepo razmaknute, vrlo kvalitetne. Isto važi i za touchpad, premda bih više volio da su “tipke” (nevidljive) razmaknute.

Toliko o dizajnu, a performansama ćemo se zadržati još kraće – jer, sve radi bez greške. Dakako, ovo nije laptop za zahtjevne igre, ali za sve ostalo – jest. Sve radi brzo i glatko. Dojam kvare jedino ventilatori – prilično su bučni – ali oni se srećom pokreću jedino pri maksimalnom opterećenju: inače su kuš. Maksimalno opterećenje ćete poželjeti izbjeći i zato što ventilatori (smješteni sprijeda, dolje) rado ispuštaju vrlo vrući zrak – što nije ugodno dok Spectre držite u krilu.

Baterija je još jedan veliki plus ovog laptopa: HP tvrdi da može izdržati 11 i pol sati, a po našem iskustvu to je doista moguće (u laboratoriju, dakako; u stvarnom svijetu, izdržat će desetak sati uz štedljivije postavke). Odlična vijest je i brzo punjenje – preko USB-a, dakako.

Kad smo već kod USB-a, straga su tri priključka – ali sva tri novijeg tipa C. U paketu uz laptop dobit ćete kabel s adapterom preko kojeg ćete moći spojiti “obične” USB memorije i ostalu periferiju, ali gnjavaža je da ćete uvijek morati nositi adapter sa sobom. Stoga i za USB pišemo minus.

Nekima će možda nedostajati i HDMI ili stariji tipovi priključaka, ali oni stvarno ne bi stali u tijelo debljine jednog centimetra.

Opći dojam

Sviđa nam se! Dakako, morate očekivati neke kompromise kada je u pitanju ovako tanak i lagan uređaj – ali , svi su oni prihvatljivi. Posebice zbog robusne izrade, koja ulijeva povjerenje.

HP Spectre 13 je šminker kojeg ćete rado pokazivati svima – ali šminker s pokrićem, koji ispod poklopca krije adute koje će zadovoljiti i vrlo zahtjevne korisnike – kao što smo mi novinari koji iskorištavamo do maksimuma sve mogućnosti uređaja, a ipak tražimo da nam dugo traju (baterije!) i da ih je lako nositi sa sobom posvuda.

U tom svjetlu, cijena je sasvim OK. Psst, nemojte nikome reći, posebice ne HP-u, ali ovakav bismo laptop platili i više!


+

  • Dizajn
  • Dimenzije
  • Performanse

  • Vruće dno
  • Nema klasični USB
  • Bučni ventilatori

13,3″

1920*1080

i5 8250U

1,6 / 3,4 GHz

8 GB

360 GB SSD

Intel HD 620

1,1 kg

1,04 cm

11.699 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.