Razbijeno staklo? Drugi najveći problem današnjih mobitela. Prvi su dakako baterije: jedva izdrže cijeli dan, a što dulje imate mobitel – to sve kraće traju. Drugi problem su ekrani koji se lako razbijaju a puno koštaju; kako pokazuje jedno britansko istraživanje, svaki peti vlasnik mobitela ima razbijeni ekran kojeg nikad nije popravio…

Spas stiže – iz Japana. Naime, student tokijskog sveučilišta sasvim slučajno je otkrio staklo (polimer, zapravo) koje se, ako se razbije, može ponovno sastaviti – na pritisak prsta. Yu Yanagisawa je koristio materijal polieter-tioureja kao ljepilo. Obrezao ga je… i sasvim slučajno shvatio da se na pritisak ponovno lijepi.

Nakon višestrukih pokusa, uvjerio se: dovoljno je lagano prstima pritisnuti taj materijal, držati ga nekih pola minute, ostaviti ga par sati na miru, i on će se ponovno „slijepiti“ – i ostati takav. Što je najvažnije, sve skupa se odvija na sobnoj temperaturi. Naime, postoje materijali – plastični i gumeni – koji se mogu sami ponovno sastaviti nakon razbijanja – ali to je moguće tek pri ekstremnim temperaturama. A ovaj ima sve osobine stakla, uključujući robusnost.

„Dosad smo vjerovali da velika robusnost i sposobnost ponovnog sklapanja isključuju jedno drugo“, pišu japanski istraživači, predvođeni profesorom Takuzom Aidom u znanstvenom radu u časopisu Science, kojim objavljuju otkriće njihova studenta. A on je skroman: „Nadam se da će ovaj materijal smanjiti zagađenje, jer više nećemo morati bacati razbijeno staklo“, izjavio je NHK-u (na japanskom).

Naravno, proći će godine prije nego što se novi materijal razvije za uporabu u mobitelima i sličnim uređajima, ali priča obećava. Proizvođači mobitela zasada su uspjeli napraviti modele kao što je LG G Flex kod kojih se male ogrebotine na staklu same popravljaju – ali dosada još nije bilo stakla koje bi se, kada se razbije, moglo vratiti u prvobitno stanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.