Internetom već neko vrijeme kruži priča kako Apple namjerno usporava iPhone kada njegova baterija oslabi – a oslabit će neizbježno, s vremenom, jer svako punjenje i pražnjenje skraćuje njeno trajanje. Priča se intenzivirala prošlog tjedna na Redditu, a još više početkom ovog tjedna, kada je Geekbench objavio istraživanje koje dokazuje kako će se iPhone 6 i 6S usporiti nakon instalacije iOS-a 10.2.1 a noviji iPhone 7 (Plus) nakon instalacije iOS-a 11.2.0.

Sve te navode Apple je jučer potvrdio te dodao da vrijede i za iPhone SE.

Apple navodi kako će se iPhone namjerno usporiti procesor i prestati raditi najvećom snagom ne samo kada registrira da baterija pokaže znakove istrošenosti, nego i (privremeno) pri niskim temperaturama te kada je baterija pri kraju. Na taj se način štite elektroničke komponente, objašnjavaju u Appleu i uvjerljivo pobijaju teorije zavjere koje taj Appleov potez tumače željom da kupci bace stari i kupe novi iPhone.

Internet su u međuvremenu preplavili how-to tekstovi o tome kako zamijeniti bateriju iPhonea (primjerice, Cnet donosi cijeli vodič a mnogi citiraju iFixit). Svi se slažu kako nakon ubacivanja nove baterije iPhone nastavlja raditi punom snagom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.