Navikli ste se na 4G mreže? Mnogi od nas jesu, i sada kada uživamo u njihovom ispunjavanju obećanja brzog interneta – vrijeme je da se pripremimo na još brže, bolje, jače. Peta generacija mobilnih mreža obećava 20 do 50 puta veće brzine – i pred vratima je.

3GPP, grupacija koja ujedinjuje telekomunikacijske grupacije koje propisuju standarde i vodeće tvrtke u tom sektoru, ostvarila je obećanje sa plenarnog sastanka održanog u Dubrovniku u ožujku: ubrzala je usvajanje novog standarda. Jučer je na sastanku u Lisabonu objavljeno prihvaćanje specifikacije 5G standarda.

“Dovršetak 5G standarda šest mjeseci ranije nego što je prvobitno bilo predviđeno značajan je korak koji postavlja temelje gigabitnoj zajednici“, komentiraju u Vodafoneu. Događaj su komentirali predstavnici još tridesetak tvrtki koji svi zajedno čine ‘who is who’ telekomunikacijske industrije.

Nova generacija mobilne mreže omogućit će, pored brže veze korisnika s internetom, i nove primjene: u upravljanju dronova i robota preko mreže, jednostavnijem dijeljenju vozila, parkiranju, nosivim uređajima…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.