Svi znamo tko je Edward Snowden, a njegov najnoviji pothvat za osiguranje naše privatnosti zove se Haven. Riječ je o aplikaciji koja će vaš mobitel pretvoriti u sigurnosnu napravu koja će zabilježiti atak na vašu privatnost – i alarmirati vas.

Haven

Stražar

Kako objašnjavaju u prezentaciji, autori su zamislili aplikaciju kao odgovor na takozvani „napad zle sobarice“: dok vas nema u (hotelskoj) sobi, netko – tko će se, ako ga zateknete, nevino predstaviti kao sobar(ica) – zapravo je došao instalirati na vaše računalo zloćudni program kojim će vas pratiti. Taj je scenarij itekako realističan za novinare u zemljama kao što je Kolumbija – gdje je, po podacima UN-a, lani ubijeno više od stotinu aktivista; zbog toga je, kako piše Wired, aplikacija beta testirana najprije ondje, na zaštiti pripadnika pokreta Movilizatorio.

Naravno, ne morate biti revolucionar, pa niti novinar da vas zainteresira ova besplatna aplikacija: možete biti sin koji se želi uvjeriti prekapa li brižna majka po njegovim stvarima dok ga nema, ili student koji sumnja da mu cimer voli zaviriti u njegov laptop. Isto tako, možete ga koristiti kao baby monitor.

Haven će reagirati na pet mogućih scenarija, pomoću akcelerometra (kada netko pomakne mobitel na kojem je instaliran), kamere (i usput će snimiti onoga tko mu upadne u „vidno polje“), mikrofona (naravno, snimit će sve sumnjive zvukove), senzora svjetla (uljez ne mora uplatiti svjetlo, dovoljno je da se pojavi ispred mobitela) i napajanja (ako je netko isključio struju).

Haven će zabilježiti sve takve slučajeve, te alarmirati vlasnika preko Signala i usluge Tor Onion – čemu nitko ne može ući u trag – ili preko dobrog, starog SMS-a, ako internet nije dostupan.

Aplikacija je još uvijek u beta fazi – premda prilikom testa nismo naišli na nikakve simptome nedovršenosti. Dostupna je samo za Android, a njeni autori savjetuju vlasnicima iPhonea da nabave jeftini Android mobitel kojeg će koristiti samo kao alarmni sustav – s Havenom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.