Svi smo to doživjeli: lijepo se opustite, čituckate vijesti na vašem omiljenom web odredištu, kad odjednom na sav glas grune buka iz nekog videa. Nakon par sekundi kada prođe prvi val šoka, panično krenete kopati po stranici da nađete gdje se može zaustaviti taj nesretni video. Kada to uspijete, više vam nije nikakav užitak nastaviti čitati…

Digitalno.hr naravno nikad nije uveo takvu praksu – ali podržavaju ju vodeća svjetska web odredišta s vijestima, primjerice CNN; da o našima hrvatskima ni ne pričamo, jer sva najpopularnija imaju takva, ali i još iritantnija rješenja (i to s reklamama, a ne s vijestima).

Netko je jednom morao stati na kraj tome – a tko je u boljoj poziciji da uvede reda nego Google. Počevši od verzije 64 njegova web preglednika Chrome, možete utišati video koji se automatski pokreće. Ta je verzija zasad dostupna u beta verziji – možete ju preuzeti ovdje – a službenu verziju očekujemo u siječnju. Dakako isprobali smo beta verziju, i ona djeluje prilično stabilno, a uz utišavanje videa kojeg nitko nije tražio, nudi i bolju zaštitu od dosadnih pop-up reklama (onih koji iskaču u zasebnom prozoru, pa morate gubiti vrijeme na njihovo gašenje), kao i preusmjeravanja na zloćudne stranice.

Po našem mišljenju, takvo rješenje je još uvijek previše nježno i obzirno: umjesto da jednim potezom zabranite autoplay video zapisa bilo gdje – morate propisati zabranu za svako web odredište zasebno, i to samo za zvuk. (Do te ćete mogućnosti doći tako da kliknete na ikonu lokota lijevo od web adrese, odaberete Sound i uključite Block).

Međutim, to je samo privremeno rješenje. U slijedećoj verziji Chromea, koja izlazi 15. veljače, Google će učinkovitije blokirati videozapise koji se pokreću bez pitanja, pop-up gnjavaže, kao i još par vrsta oglasa koji kao da su stvoreni da iritiraju: oni koji se prikazuju prije „normalne“ web stranice, koji zauzimaju praktično cijeli ekran, oni koji bljeskaju… Više detalja možete pročitati na Googleovom blogu, kao i na stranicama Koalicije za bolje oglase te na Googleovim stranicama za oglašivače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.