Što više koristimo smartfone, internet i raznorazne online usluge i službe – to više se množe zaporke. O pravilima za kreiranje zaporki već smo pisali: bitnije je da budu pamtljive nego da budu beskrajno komplicirane. Nažalost, ovu filozofiju još nije usvojila većina web odredišta: tražit će da vaše zaporke budu dugačke, komplicirane, punih čudnih znakova, velikih slova… a tko bi ih onda zapamtio? Stoga, svi mi trebamo komad softvera koji se zove password manager a svrha mu je da umjesto nas pamti sve te zaporke koje koristimo na raznim web odredištima.

Dobar password manager radi na svim mogućim smartfonima (barem Android i iOS), ali i računalima (Windows, MacOS). I – plaća se. Za razliku od većine softvera za smartfone, ovdje nema besplatnih aplikacija koje bi se kvalitetom mogle mjeriti s najboljima. No, to je u redu: vrhunsku sigurnost treba platiti, a ne želite rješenje koje ne jamči da će vaši najosjetljiviji podaci biti zaštićeni, zar ne?

Postoji bezbroj aplikacija za čuvanje zaporki, a troje najpopularnijih su LastPass, 1Password i Dashlane. Od njih troje, preporučujemo… nijednu. Ne zato što nisu jeftine – kako smo objasnili, smatramo da je OK platiti za ekstra sigurnost – nego zato što su strahovito nakrcane mogućnostima. Trebat će vam sati i sati da „provalite“ sve njihove mogućnosti…

Aplikacija koju danas predstavljamo zove se RememBear i predstavlja potpunu suprotnost „napuhanim veličinama“: nema bezbroj mogućnosti i ništa ne košta.

RememBear

Upravitelj zaporki

Može se preuzeti ovdje za Android i ovdje za iOS.

Ako vam se medo – maskota – učini poznatim, to je zato što ste ga vjerojatno već sreli: naime, novi je password manager djelo (kanadske) ekipe koja stoji iza TunnelBeara, jedne od najpopularnijih VPN usluga koja omogućuje da pristupite uslugama koje inače nisu dostupne u našim krajevima svijeta (a i da se vama teže uđe u trag).

To iskustvo jamči i sigurnost: iza softvera stoji 256-bitna enkripcija, što jamči da će vaši podaci ostati privatni.

RememBear je još uvijek u beta fazi, što znači da će možda jednog dana i on postati teškaš s milijun kompliciranih mogućnosti (od kojih vam većina nikad neće zatrebati) ali zasad je još uvijek jednostavna aplikacija s kojom se brzo da zaživjeti. Osim te jednostavnosti uporabe, najveća joj je prednost dizajn: sve je jednostavno, čisto, pregledno… A i medo je simpatičan!

remembear

Naravno, ponudit će vam da vam sam generira zaporke, prema pravilima koje zahtjeva vaše odredište. Isto tako, automatski će ispisati zaporke umjesto vas na većini odredišta; tu mogućnost nudi većina aplikacija ovog tipa ali – ova (većinom) radi, što se za druge ne bi moglo reći.

Što nam nedostaje? Za početak, više tipova podataka. RememBear pamti login detalje (korisničko ime i zaporku; dodatno, možete spremiti i web adresu, bilješku i naslov) a isto tako i podatke o kreditnoj kartici. Međutim, bilo bi ga zgodno iskoristiti i da pamti PIN-ove, podatke o bankovnim računima, IBAN-e… a mnogima bi bilo praktično organizirati podatke u različite cjeline – primjerice: posao, privatno, fuš…

Autori RememBeara najavljuju da će se, kada završi beta faza, naplaćivati sinkronizacija podataka: tada ćete ručno morati na računalo dodavati nove podatke koje ste zapisali na mobitel – i obratno. Do tada – navalite, medo je dobroćudan!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.