Ovo je trebala biti dobra godina za smartwatch uređaje, „pametne“ ručne satove. Google je pridobio cijeli niz prestižnih švicarskih proizvođača kao što su Louis Vuitton, TAG Heuer… i ovog proljeća predstavio više od 300 novih modela satova koje pogoni Android Wear 2.0. Znatno unaprijeđene modele predstavili su najpopularniji proizvođači: Apple, Samsung, Garmin… Pa ipak sve to nije bilo dovoljno da potakne prodaju „pametnih“ ručnih satova koje sve sporije raste.

Po istraživanju eMarketera, koje se ograničava na američko tržište, prodaja „pametnih“ ručnih satova još će slijedeće godine rasti dvoznamenkastom stopom, 11,9%, da bi u 2019. usporilo na jednoznamenkasti rast. Za usporedbu, lani se očekivao rast prodaje od 60% ali pokazalo se da je ostvaren rast od tek 24,7%.

U SAD-u manje od 20% stanovnika ima smartwatch, tvrdi eMarketer. Za usporedbu, 77% Amerikanaca imalo je (bar jedan) smartfon početkom ove godine, navodi Pew Research.

„Kupci tek trebaju pronaći razlog da opravdaju trošak kupnje pametnog sata, koji može koštati koliko i smartfon“, komentira analitičarka eMarketera Cindy Liu. „Umjesto njih, očekujemo kako će za blagdane mnogi radije pokloniti tech entuzijastima pametne zvučnike. Oni su i jeftiniji.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.