Stariji autori u digitalno.hr još se sjećaju vremena kad su hrvatsko (i europsko) tržište preplavili proizvodi lažnih robnih marki, poput kupaćih gaćica Speado ili sunčanih naočala Ray-dan. Tada su to mahom bili proizvodi iz Kine. I danas ima takvih, ali ta roba „poznatih“ brendova uglavnom dolazi sa slabije razvijenih tržišta, poput vijetnamskog ili burmanskog. I više se ne prodaje na tržnici, nego preko Amazona.

Nijemcima je takva praksa dozlogrdila: sud u Düsseldorfu zabranio je Amazonu da prodaje lažnu robu uglednog njemačkog proizvođača sandala Birkenstock – kako piše Der Spiegel – a sve to nakon što je i samom Birkenstocku dojadilo boriti se s lažnjacima, pa se povukao s Amazona.

Američki gigant online trgovine uporno je prodavao lažnu robu po nižim cijenama od pravog Birkenstocka. Pritom nije čak ni čekao da potencijalni kupci upišu ‘Birkenstock’ u Amazonovu tražilicu, nego bi servirao oglase onima koji bi u Google upisali ‘Brikenstock’, ‘Birkenstok’, ‘Bierkenstock’ ili bilo što slično…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.