Prvi put predstavljen na CES-u 2012, Dell XPS 13 dočekao je značajan redizajn ove godine – par dana pred početak ovogodišnjeg CES-a i samo par mjeseci nakon što je osvježen osmom generacijom Core procesora. Najnagrađivaniji Dellov prijenosnik izvana je ostao isti posljednje tri godine, pa su promjene dobrodošle…

Ako se pitate kakve je promjene doživio iznutra kada ga pogoni isti procesor, odgovor je jednostavan i stane u jednu riječ: hlađenje. Unutrašnjost hladi ne jedan nego dva ventilatora i dvije toplinske cijevi koje odvode toplinu. K tome, ovo je prvi prijenosnik koji upošljava GORE izolaciju kakva se koristi u Mars Roveru.

Što se tiče promjena izvana, osim nove boje (rose gold) najuočljivija je – veličina. Novi XPS 13 je smanjen pa u bokovima mjeri 7,8 do 11,6 mm; ostale dimenzije su 20*30 cm.

Još više je stanjen okvir oko zaslona: gotovo za četvrtinu, premda se i stari model mogao prihvatiti izrazito tankim okvirom. Web kamera je stoga premještena: ispod zaslona, na sredinu. Ondje je i infracrvena kamera koja omogućuje Windows Hello prijavu. Alternativno, možete se prijaviti otiskom prsta, a skener je također premješten: uklopljen je u tipku za paljenje računala.

Dell XPS 13

Promjena o kojoj Dell najviše priča ipak nije vidljiva na prvi pogled, no osjetit ćete ju pod prstima: to je novi materijal, od staklenih vlakana. Kada bi se ta vlakna izvukla iz samo jednog odmorišta za dlanove i ispravila, mjerila bi 190.000 kilometara – ne puno kraće od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Vlakna, istkana u devet slojeva, dodatno potpomažu toplinsku izolaciju a presvučena su materijalom koji odbija mrlje: Dell ponosno tvrdi kako je dovoljno prijeći krpom preko kućišta da bi se uklonile mrlje, primjerice od markera. Taj je materijal otporan i na UV zrake pa bijelo kućište neće požutjeti ako ga ostavite na suncu.

Novi XPS 13 već je osvojio nagradu CES-a 2018 Best of Innovation – ali ne za kućište, nego za pakiranje: izrađeno je od reciklirane plastike, od koje je 25% materijala izvađeno iz oceana. Eko-osviještene zanimat će i da se 90% dijelova laptopa može reciklirati.

Dell XPS 13

Da se vratimo na unutrašnjost: Dell je poboljšao i performanse baterije pa obećava do 11 sati rada na najjačem modelu (ekran 4K razlučivosti, i7, 16 GB RAM-a i terabajtni SSD) odnosno koju minutu manje od 20 sati na početnom modelu koji nudi „običnu“ Full HD razlučivost te i5, 4 GB RAM-a i SSD od 128 GB.

XPS 13 je već dostupan na američkom tržištu, po početnoj cijeni od 999 dolara.

Prve reakcije medija su većinom pozitivne, no ističe se jedna zamjerka: nema klasičnog USB priključka. Za vitku liniju žrtvovan je i SD utor – umjesto njega tu je Micro SD – a baš kao na HP Spectre 13 računalu kojeg smo nedavno testirali, problem USB utora riješen je priloženim adapterom kojim možete priključiti USB memorije i ostale periferije u novi USB-C/Thunderbolt utor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.