Otkako je uvedena druga generacija mobilne telefonije – GSM – promijenilo se sve i svašta, ali jedna stvar je ostala ista: kvaliteta zvuka pri razgovoru. I badava nam onda sve te napredne tehnologije, kada se često nađemo u situaciji da jedva čujemo sugovornika – i on nas.

Jedino suvislo poboljšanje koje se zbilo na tom planu od prošlog stoljeća donosi VoLTE, tehnologija koja koristi 4G mrežu da bi omogućila bolju kvalitetu zvuka pri razgovoru. No da bi to bilo moguće, moraju biti zadovoljena dva uvjeta: oba sudionika u razgovoru moraju biti u dometu 4G mreže (istog operatera – jednog dana će svi operateri uvesti LTE ali to još nije slučaj) i oba moraju imati mobitele koji podržavaju VoLTE. To su top modeli vodećih proizvođača – primjerice Samsungov S7/S8 i Note 8, ili Huaweijevi Mate i P9/10.

Među njima je dakako i iPhone, no kako smo već navikli: Appleova izvedba se ponešto razlikuje od općeprihvaćenih standarada. Tako je Hrvatski telekom – koji je prvi pokrenuo VoLTE mrežu u Hrvatskoj, još prošlog proljeća – danas objavio da njegova VoLTE mreža podržava i iPhone, i to sve modele od 6 naovamo (konkretno: iPhone 6, 6 Plus, SE, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus i X; ako imate neki stariji model, morat ćete ga nadograditi na iOS 11.2 ili noviji).

Što treba napraviti da bi stvar proradila? Doslovce: ništa. iPhone će sam prepoznati da s druge strane ima VoLTE mobitel u istoj mreži i automatski se prebaciti na bolji zvuk razgovora.

Osim što je besplatan – razgovori preko VoLTE-a se naplaćuju kao svaki drugi – takav novi „visokotehnološki“ razgovor donosi i druge prednosti: bržu uspostavu poziva (od trenutka kada uputite poziv, proći će svega dvije sekunde do trenutka kada će drugi telefon registrirati poziv i zazvoniti; inače to traje u prosjeku 6,2 sekundi), štednju baterije (da, VoLTE poziv „troši“ bateriju manje nego „normalan“ poziv) te neometani internet (inače se internetska veza značajno uspori ili posve zaustavi zbog poziva, ali s novom tehnologijom ne).

Gdje je točno dostupan 4G (pa onda i VoLTE) u mreži Hrvatskog telekoma – možete provjeriti ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.