Google krije točan recept za prikaz rezultat na svojoj tražilici jednako ljubomorno kako Coca-Cola recept za svoj napitak. Ipak, važne stvari ponekad otkrije: tako je još 2010. objavio kako stranice koje se sporo učitavaju dobivaju lošije mjesto u pretrazi. Danas je pak objavio kako će ubuduće to protegnuti i na mobilne pretrage.

Stvar je u tome da je golema većina web odredišta još uvijek optimiziran za pregled na računalima, što znači da se ista web stranica može brzo učitati na računalu, i unedogled se učitavati na mobilnom uređaju. Trendovi pak idu na ruku mobilnim uređajima: sve više ljudi preferira čitati web stranice na mobitelima. Primjerice, kod nas na digitalno.hr bilježimo gotovo 50% posjeta s mobilnih uređaja.

Google će novost u rangiranju web stranica uvesti u srpnju a obećava da će ona zahvatiti samo manji broj (najsporijih) web odredišta.

U objavi Google je pristojno prešutio vlastito rješenje za ubrzanje učitavanja web stranica na mobilnim uređajima, AMP, ali je zato naveo tri alata za provjeru brzine učitavanja stranica: sva tri – svoja vlastita.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.