Već smo navikli na ideju da računala obavljaju neke stvari bolje i brže od nas: dekodiraju ljudski genom, igraju šah, voze auto… Vrijeme je da ih iskoristimo i za stvari koje mi baš i ne volimo raditi. Primjerice: knjigovodstvo.

To je bila vruća želja Amerikanca po imenu Enrico Palmerino, koji je prvi sezonski posao našao kao školarac. Uživao je postavljajući automate sa žvakaćim gumama, sve dok mu netko nije objasnio da će na njih morati plaćati PDV. To je prestravilo 14-godišnjeg klinca.

Danas je taj klinac sigurno zadovoljan, jer jučer je njegova tvrtka Botkeeper osigurala ulaganje u visini od 4,5 milijuna dolara. Ulagači su od formata: Microsoftov direktor financija John Connors; osnivač 500 Startups Matthew Johnson, osnivač tvrtke Talla Rob May te Ignition Partners čiji je čelnik Kellan Carter izjavio: „Neće me iznenaditi ako ‘botkeeping’ jednoga dana zamjeni izraz ‘bookkeeping’ (knjigovodstvo).“

Botkeeper je ime tvrtke čiji sam naziv objašnjava o čemu se tu radi: bot je (softverski) robot, a bookkeeping je knjigovodstvo.

U svom blogu, Palmerino i društvo objašnjavaju zašto je dobra ideja zaposliti bota kao knjigovođu: jer posao vođenja knjigovodstva iziskuje puno vremena a pogriješiti je lako i skupo (dok Botkeeper navodno radi greške u 0,03% slučajeva). Pretplata na usluge je pak više nego dvostruko jeftinija od uobičajene tarife (američkog) knjigovođe.

A uključuje živog čovjeka. Sam će bot kontaktirati živog, ljudskog knjigovođu kada se sretne s problemom kojeg ne zna riješiti, kada zatreba kreativno knjigovodstvo – ili kada to naprosto zatraži klijent.

Ostaje nam samo nadati se da će do trenutka kada robotski knjigovođe progovore hrvatski i (makar virtualno) stignu u naše krajeve, i legendarno komplicirana hrvatska „papirologija“ postati manje zakučasta, jer nismo sigurni je li današnja umjetna inteligencija dovoljno napredna za njene začkoljice…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.